Taitaja9 on peruskoulun 7.-9.-luokkalaisille tarkoitettu leikkimielinen tapahtuma, jossa mitataan oppilaiden kädentaitoja. Peltolan koulutalossa 6.11. järjestetyt paikalliskarsinnoissa nähtiin nuoria kilpailijoita Turun ja lähialueiden kouluista.

Turun kisat ovat suurin yksittäinen Taitaja9 -kilpailu Suomessa. Niihin osallistui yhteensä 100 joukkuetta Turusta, Paraisilta, Kaarinasta sekä Sauvosta. Mukana kisaamassa oli kaiken kaikkiaan 18 peruskoulun yläkoulua.

Turun paikalliskarsintojen neljä parasta joukkuetta pääsee Turun ammatti-instituutin Juhannuskukkulan koulutalossa 28.11.2018 järjestettäviin aluekarsintoihin. Näiden karsintojen kahdeksan parasta joukkuetta jatkaa toukokuussa 2019 Joensuussa järjestettäviin finaaleihin, jonne saapuu joukkueita ympäri Suomen. Koko maan paras joukkue saa palkinnoksi Velocifero -sähköpyörät.

Kilpailu suoritettiin kolmen hengen sekajoukkueina. Joukkueiden oppilaat saivat olla eri luokilta, kunhan he olivat samasta koulusta. Kilpailuissa ratkaisevia tekijöitä ovat nopeus ja työsuorituksen oikeellisuus. Kilpailujen tehtäviin kuului esimerkiksi auton osien tunnistamista, laatoitusta, ja erilaisten työtarvikkeiden kasaamista. Peltolan liikuntasalissa järjestettiin myös muiden koulutusalojen, esimerkiksi matkailualan ja elintarvikealan tehtäviä. Kaikille tehtäville yhteistä oli, että ne tehtiin käsin ja niissä onnistuminen vaati näppäryyttä ja oivallusta.

Kilpailujohtaja Pekka Suomisen mukaan Taitaja9 on hyvää mainosta ammatilliselle koulutukselle.

- Kilpailun tehtävät on tarkoituksella järjestetty monessa eri koulutalon osassa. Halusimme kutsua nämä nuoret paitsi kilpailemaan, myös tutustumaan Peltolan koulutaloon ja tekniikan alojen toimintaan, Suominen kertoo.

Seuraavat neljä joukkuetta suoriutuivat tehtävistä parhaiten, ja jatkavat aluekarsintoihin:

  1. Nassikat, Syvälahden koulu
  2. Natriumsulfaattipolyakryyliamidigeelielektroforeesit, Kotimäen koulu
  3. Girls, Syvälähden koulu
  4. Nasball, Nummenpakan koulu (Aurajoen yksikkö)

Taitaja9 on Skills Finland ry:n ammattitaitokilpailuperheeseen kuuluva tiimikilpailu, joka on järjestetty jo 16 vuoden ajan. Skills -ammattitaitokilpailujen tarkoituksena on osaltaan kohottaa ammatillisten oppilaitosten vetovoimaisuutta. Kilpailutoiminnan avulla saadaan peruskoulujen taitoaineiden opettajat sekä opinto-ohjaajat mukaan yhteistyöhön ammatillisen koulutuksen houkuttelevuuden parantamiseksi.