Varsinais-Suomen yläkoululaiset kilpailivat kädentaidoissa Turun ammatti-instituutin Juhannuskukkulan koulutalossa järjestetyssä Taitaja9-aluefinaalissa keskiviikkona 28.11.

 

Taitaja9 on peruskoulun 7.–9.-luokkalaisille tarkoitettu leikkimielinen kilpailu, jossa mitataan oppilaiden kädentaitoja. Mukana oli 24 joukkuetta eri puolilta Varsinais-Suomea.

Finaalin voiton vei Turun Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön Nasball-joukkue, jossa kilpailivat Olli Ranto, Vilho Ranto ja Aapo Hakala. Voittajat palkittiin Turun Osuuskaupan kahden viikon palkallisella Tutustu ja tienaa -harjoittelujaksolla.

 

Toiseksi sijoittui Salon Armfeltin koulun Eimekeksitty-joukkue, jossa kilpailivat Laura Nummenpää, Ada Partala ja Vilma Mäenpää. He saivat palkinnoksi Viking Linen neljän hengen risteilylahjakortit luxus-aamiaisella. Kolmantena oli Maskun Hemmingin koulun TEA-joukkue, johon kuuluivat Arttu Härmälä, Eero Hömppi ja Tuomo Kulmala. Heidät palkittiin Hesburgerin lahjakorteilla.

Aluefinaalin kahdeksan parasta joukkuetta pääsevät toukokuussa 2019 Joensuussa järjestettävään finaaliin, jonne saapuu joukkueita ympäri Suomen. Muut valtakunnalliseen finaaliin pääsevät joukkueet ovat:

  • Kaarinan Kotimäen koulun Natriumsulfaattipolyakryyliamidigeelielektroforeesit-joukkue (Roni Koskinen, Niko Viitala ja Juuso Lenets)
  • Turun Syvälahden koulun Nassikat-joukkue (Sofia Laine, Kerttu Tuomisto ja Iida Liimula)
  • Raision Vaisaaren koulun 9koo-joukkue (Pauliina Laine, Niilo Laine ja Onni Rumpunen)
  • Liedon Keskuskoulun ROAAR-joukkue (Ronja Liukas, Aatu Hakala ja Roope Räty)
  • Salon Armfeltin koulun Hippopotamukset-joukkue (Milja Salin, Aino Rantanen ja Viivi Tuominen)

Taitaja9

Kilpailu käydään kolmen hengen joukkuein. Ratkaisevaa on nopeus ja työsuorituksen oikeellisuus. Kilpailujen tehtävät voivat olla esim. linnunpöntön rakentamista, renkaanvaihtoa, painopisteen määrittämistä tai napin ompelua. Yhteistä on, että tehtävät tehdään käsin ja tekeminen vaatii näppäryyttä ja vähän oivallustakin.

Kilpailuiden tarkoituksena on tehdä ammattioppilaitoksia tunnetuksi sekä samalla nostaa taitoaineiden, tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden asemaa peruskouluissa. Tavoitteena on myös lisätä paikallista peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä.

Taitaja9 on Skills Finland ry:n ammattitaitokilpailuperheeseen kuuluva tiimikilpailu, jota on järjestetty jo 16 vuoden ajan. Skills-ammattitaitokilpailujen tavoitteena on kohottaa ammatillisten oppilaitosten vetovoimaisuutta. Kilpailutoiminnan avulla saadaan peruskoulujen taitoaineiden opettajat sekä opinto-ohjaajat mukaan yhteistyöhön ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuuden parantamiseksi. 

Lue lisää: Taitaja9