Saara Ruti, 21, aloitti opiskelut Turun ammatti-instituutissa vuonna 2017. TAIn opiskelijayhdistys Taika ry:ssä toimiva Saara työllistää tällä hetkellä itsensä kevytyrittäjänä opiskelujen ohessa.

Saara hakeutui lukiosta valmistumisen jälkeen puhdistuspalvelualalle, koska halusi tehdä töitä ja saada miettimisaikaa korkeakouluopiskelun suhteen. Luotettavalla ammattilaisella on riittänyt töitä kotisiivousten ja yksityisten juhlien parissa.

- En ole markkinoinut itseäni mitenkään, vaan tieto on levinnyt puskaradion kautta. Töitä olisi tarjolla enemmän kuin minulla on aikaa tehdä, Saara kertoo.

Sosiaalisia taitoja tarvitaan

Saaran mukaan siivousalalla tärkeintä on olla huolellinen ja rehellinen. Lisäksi työssä tarvitaan hyviä sosiaalisia taitoja.

- Jotkut ajattelevat, että siivoaja tekee yksinäistä työtä, eikä kommunikoi kenenkään kanssa, mutta se on ihan päinvastoin. Pidän siitä, että saan olla muiden kanssa tekemisissä. Asiakkaani ovat pääosin todella sydämellisiä ja mukavia ihmisiä.

Työn sosiaaliseen luonteeseen kuuluu myös työntekijän ja asiakkaan välinen luottamus. Varsinkin kotisiivouksessa luottamuksen tarve korostuu, kun työ tapahtuu asiakkaan omassa kodissa.

Tavoitteellista ja tärkeää työtä

Olen vähän semmoinen ihminen, että jos aloitan jotain, teen sen mahdollisimman hyvin. Minulla on vahva näkemys siitä, millaista on siisti työn jälki. Haluan kehittyä jatkuvasti paremmaksi.

Saara on myös entinen kilpauimari ja harrastaa nykyään tavoitteellisesti triathlonia. Urheilun kautta omaksuttu tinkimättömyys näkyy myös työssä.

Vaikka siivoajan työtä kohtaan on toisinaan negatiivisia asenteita, Saara ei ota ennakkoluuloista paineita.

- Ei ole ikinä tullut sellaista oloa, etten kehtaisi sanoa mitä opiskelen. Välillä kuitenkin olen toivonut, että ihmiset eivät pitäisi siivoajien työtä itsestäänselvyytenä. Jos kaikki siivoajat jättäisivätkin menemättä töihin, ihmiset tajuaisivat miten tärkeää meidän työmme on yhteiskunnalle.
 

Kuva ja teksti: Juuso Mäntykivi