Jyrki Rasmus, 39, valmistui laborantiksi Turun ammatti-instituutista vuonna 2016. Jatko-opiskelemaan lähtenyt Jyrki opiskelee nyt kolmatta vuotta biokemiaa Turun yliopistossa.

Ennen ammatti-instituutin laboranttiopintoja Jyrki teki metallialan töitä telakalla ja rakennustyömailla. Pitkään jatkuneiden selkäongelmien ja -leikkauksen jälkeen vakuutusyhtiö suositteli uudelleenkouluttautumista.

- Kävin kaikenlaisissa ammatinvalinta- ja soveltuvuustesteissä ja loppupäätelmänä oli, että jokin kemian alan työ voisi sopia minulle. Fysiikka ja kemia ovat aina kiinnostaneet minua, joten päätin hakea laborantiksi, Jyrki kertoo.

Jyrki suoritti TAIn laborantin perustutkinnon ja kirjoitti samalla myös ylioppilaaksi. Opiskelualan valintaan vaikutti se, että Juhannuskukkulan koulutalossa pystyi tuolloin lukemaan jatko-opiskelujen kannalta hyödyllistä pitkää matematiikkaa.

Oma ala löytyi harjoittelun aikana

Ajatus jatko-opiskelusta heräsi, kun Jyrki suoritti työssäoppimisjaksoa Turun yliopiston molekulaarisen kasvubiologian laboratoriossa. Jyrkistä pidettiin niin paljon, että häntä pyydettiin jatkamaan töitä laboratoriossa harjoittelujakson jälkeenkin.

- Tuon ensimmäisen harjoittelun aikana innostuin biokemiasta. Suoritin sitten molemmat työssäoppimisjaksoni ja kaikki näyttöni siellä. Työskentelin laboratoriossa myös osa-aikaisesti ja kesätyöläisenä.

TAIn laboratoriopuolen teoriaopetus oli pätevää ja siitä on ollut minulle paljon hyötyä yliopistossa.

TAIn laboranttiopinnot ovat Jyrkin mukaan luoneet erinomaisen pohjan yliopisto-opiskeluissa menestymiselle.

- Yliopiston laboratoriokurssien työt ovat sujuneet minulta helposti, kun sain niin monipuoliset käytännön taidot laboranttiopintojen aikana. 

Merkityksellinen työ motivoi

Haaveilen oman yrityksen perustamisesta. Jos en päädy yrittäjäksi, haluaisin silti tehdä työtä jonka koen merkitykselliseksi. Haluan tehdä jotain tärkeää, en pelkästään valmistaa yhdentekeviä kuluttajatuotteita.

Viime vuoden syksyllä Jyrki palasi Juhannuskukkulalle, tällä kertaa opettajan roolissa. Hän toimi viiden viikon ajan laboranttiopiskelijoiden sijaisopettajana. Vaikka kokemus oli positiivinen, ei Jyrki suunnittele työuraa ammatillisena opettajana.

Jyrki kertoo, että ihmisillä on usein virheellinen kuva laboratorioalan työstä.

- Kun ihmiset kuulevat että olen valmistunut laborantiksi, he ajattelevat että työskentelen sairaalassa ja otan potilailta verinäytteitä. Oikeasti työ ei liity ihmisiin, vaan keskiössä on fysiikan ja kemian osaaminen. Tärkeintä laborantin työssä on olla huolellinen ja tarkka - merkintöjen tarkkuudesta on pidettävä huolta.

Laboratorioala työllistää n. 75 % kaikista valmistuneista. Laborantit työllistyvät mm. elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuuden laadunvalvontaan ja tuotekehitykseen. Työpaikkoja löytyy myös talousvesivalvonnassa, ympäristönsuojelussa ja energiantuottamisen aloilla sekä tutkimustyössä.


Teksti ja kuva: Juuso Mäntykivi