Neljä Turun ammatti-instituutin ravintola-ja catering alan opiskelijaa lähti maaliskuussa viideksi viikoksi työelämässä oppimaan Mallorcalle. He työskentelevät pareittain kahdessa eri ravintolassa. Opettajat Heli Lindström ja Sari Joronen lähtivät reissuun tutustumaan opiskelijoidensa työpaikkoihin ja alan yhteistyöoppilaitokseen.

Kumppanikoulu ja Erasmus + -yhteistyö

Ensimmäisenä päivänä pääsimme vierailemaan IES Calvian ravintolakouluun. Ravintolapalveluiden opettaja Silvia Lopez kertoi heidän koulunsa toiminnasta ja tutkintojen rakenteesta. Tapasimme myös Erasmus-koordinaattori Victor Borrallon. Oli mahtavaa nähdä motivoituneita kokkiopiskelijoita tekemässä ahkerasti töitä. Illalla tapasimme opiskelijat illallisella.

Suomalaiset ja espanjalaiset kollegat, by Sari Joronen

Seuraavana aamuna tapasimme kansainvälisten asioiden koordinaattori Oscarin. Keskustelimme Erasmus-yhteistyöstä ja kerroimme toiveemme yhteistyön jatkosta tulevaisuudessa. Siitä suuntasimme kauppahalli Mercado de Santa Catalinaan, joka oli ruoka-alan ihmiselle pienoinen taivas kaikkine ihanine ja herkullisine raaka-aineineen.

Herkullisia vuohenjuustoleipiä kauppahallissa, by Sari Joronen

Opiskelijoiden työpaikoilla

Kävimme tietenkin tutustumassa myös opiskelijoiden työpaikoilla. Ensin vuorossa oli ravintola Roseto, jossa Jimmy ja Ada suorittavat työssäoppimistaan. Ravintola sijaitsee vilkkaalla Palman keskustan alueella hotellin yhteydessä. Ravintolan kokki Nico kehui opiskelijoitamme erittäin reippaiksi ja ahkeriksi työntekijöiksi.

Opiskelijat Ada ja Jimmy sekä ravintola Roseton kokki Nico, by Sari Joronen

Viimeisenä päivänä suuntasimme ravintola Brisas del Mediterraneoon, joka sijaitsi merenrannalla. Pääsimme tutustumaan ravintolan tiloihin ja henkilökuntaan. Saimme lounaaksi työmatkan parhaan aterian: paellaa, jonka opiskelijamme valmistivat ja tarjoilivat meille. Keittiön kokit eivät puhuneet englantia, mutta kommunikaatio heidän kanssaan on onnistunut joka tapauksessa hyvin ja opiskelijoitamme kehuttiin tunnollisiksi ja ahkeriksi. 

Ravintola Brisas de Mediterraneon kokit ja opiskelijat Roni ja Ilari, by Sari Joronen

Uusia kansainvälisiä yhteistyöideoita

Tästä on hyvä jatkaa kansainvälistä yhteistyötä ja meille heräsikin ajatuksia yhteistoiminnan lisäämisestä tulevaisuudessa. Opiskelijoille kansainvälinen yhteistyö antaa hyvät eväät tulevaisuuden työelämässä toimimiseen! Myös opettajalle kansainvälinen yhteistyö antaa monipuolisemman kuvan alamme kansainvälisestä toimintaympäristöstä. Kv-toiminnalla on myös positiivinen vaikutus opettajan kielitaidon kehittämiseen sekä motivaation lisääntymiseen omassa opetustyössä.

TAI lähettää joka vuosi ulkomaille työelämässä oppimaan 70-100 opiskelijaa. Opiskelijoiden matkat ja majoitukset maksetaan Erasmus + -rahalla tai muulla rahoituksella. Vaihtoon voi hakea Wilmassa taas ensi lukuvuoden alussa elo-syyskuussa.

#erasmusplus #taimaailmalla

Teksti ja kuvat: Sari Joronen ja Heli Lindström