Koulutuspäällikkö Riitta Mäki ICT ja media -yksiköstä sekä ICT-opettaja Marianna Virtanen kävivät tutustumassa Italian Pistoiassa Erasmus-vaihdossa oleviin kolmeen opiskelijaan ja heidän työpaikkoihinsa. Vaihdossa olivat matkailualan opiskelija Sanni, kaupan ja hallinnon alan opiskelija Raakel sekä ICT-alan opiskelija Sebastian.

Pieni ongelmanratkaisutesti heti alkuun

Ensimmäinen vierailupäivä alkoi hieman huonoissa merkeissä, kun junamme Firentzestä Pistoiaan hajosi. Nokkelana päätimme selvittää jatko-yhteysmahdollisuudet. Takseja ei ollut koko paikkakunnalla, joten päädyimme linja-autoon. Hetken pyörittyämme löysimme pysäkin. Linja-auto saapui paikalliseen tyyliin vartin myöhässä. Saavuimme Pistoijaan ja suuntasimme tapaamaan partneriorganisaation yhteyshenkilöä Greta Bilanzolaa CSCS:n toimistoon. Tervehdimme Gretaa ja keskustelun jälkeen lähdimme toimiston työntekijä Elialin kanssa yrityskäynneille.

Vierailut opiskelijoiden työpaikoilla

Sanni ja Grand Hotel Villa Cappugi

Tutustuimme Sannin ohjaajaan Saraan, joka kertoi hotellitoiminnasta, Sannin työtehtävistä sekä tiloista. Kävimme tutustumassa hotellin tiloihin ja vierailimme erityylisissä huoneissa sekä ravintolatiloissa. Kierroksen jälkeen keskustelimme Sannin työskentelystä ja saimme todella hyvää palautetta Sannin työstä. Hän oli ollut todella ahkera ja täsmällinen sekä osoittautunut aktiiviseksi toimijaksi. Työtehtävät vastasivat opintojen tavoitteita.

Raakel ja Additati & Partners Consulting

Seuraavaksi kävimme tutustumassa Raakelin työssäoppimispaikkaan. Yrityksellä oli upeat toimitilat, josta osa oli omistajan omaa kotia. Kuulimme, että Rakel on ollut todella ahkera, osaava ja miellyttävä. Hän oli hoitanut annetut työtehtävät todella mallikkaasti ja luotettavasti. Olisiko se syy, että Rakelilla oli aikaisempaa kokemusta samanlaisista työtehtävistä. Rakel oli hoitanut palkkoihin liittyviä työtehtäviä ja päässyt mukaan myös asiakaskäynnille. Yrityksen omistaja oli todella mukava ja kävimme pitkän ja monipuolisen keskustelun työharjoittelusta, Italian kulttuurista sekä työolosuhteista. Oli ilo kuulla, että he ovat jatkossakin halukkaita ottamaan Suomesta työelämässä oppijoita.

Raakel, Riitta ja Marianna sekä Raakelin työkavereita Italiasta, by Riitta Mäki

Sebastian ja SIS Informatica

Kolmas työssäoppimispaikka oli Tietotekniikka-alan yritys. Yrityksen johtaja ei juuri osannut puhua englantia, mutta vaikutti todella mukavalta ja leppoisalta. Sebastian oli oppinut ymmärtämään hänen italiaksi antamiaan toimintaohjeita todella hyvin, vaikka tosiaan mennessään ei osannut yhtään Italiaa. Johtaja mainitsi että Sebastian on ”Grande”, mikä tarkoitti sitä, että hän on tehnyt työnsä loistavasti.

Sebastianin työtehtävät yllättivät todella positiivisesti. Hän oli saanut tehtävikseen juuri sitä työtä, mihin ICT-asentaja valmistuu eli kasaamaan, asentamaan ja korjaamaan tietokoneita. Mikä parasta, hän oli päässyt työskentelemään oikeiden palvelinrautojen kanssa, asentamaan virtuaalikoneita, sekä Linux että Windows ympäristössä. Myös koululla opitusta kytkinympäristön osaamisesta oli ollut hyötyä muutamissa työtehtävissä.  Sebastian tykkäsi todella paljon työpaikasta ja oli erityisen tyytyväinen, kun oli löytynyt näin hyvä paikka. Yhteisen kielen puuttuminenkaan ei häntä haitannut, olihan Google- kääntäjä olemassa.  Sebastian suositteli, että tämän yrityksen pitää ehdottomasti olla vaihtolistassa ICT-alan työssäoppimispaikkana.  Sebastianin oli tutustunut yrityksessä työskenteleviin kolmeen nuoreen työkaveriin, jotka puuhastelivat www -sivujen parissa ja olivat opiskelemassa www-sivujen suunnittelua ja -ohjelmointia. Näin ollen työpaikka sopii siis myös ehdottomasti tieto- ja viestintätekniikan alan opiskelijan työpaikaksi.

Yritysvierailuja mahdollisiin media-alan työpaikkoihin

Olimme toivoneet, että voisimme vierailla myös jossakin Media-alan yrityksessä. Greta oli järjestänyt tapaamiset kahteen eri yritykseen. Ensin kävimme pienemmässä Tands Superstudiossa, missä oli noin parikymmentä työntekijää. Keskustelimme heidän toiminnastaan yrityksen johtajan kanssa. Hän kertoi, että heillä oli erityisesti tarpeita Web Designer -osaajista. Tällä hetkellä yrityksessä on ollut muutamia työssäoppijoita mm. Walesista.  Hän oli halukas tekemään tulevaisuudessa yhteistyötä ja mahdollisesti ottamaan opiskelijoita media / tieto- ja viestintätekniikan aloita. Toivomus olisi, että työssäoppimisjakso olisi pidempiaikainen, eli mielellään 1-3 kuukautta.

Vierailun jälkeen pääsimme vielä tutustumaan isompaan ja kansainvälistä toimintaakin tekevään media-alan mainostoimistoon Lotrek:iin. Yrityksen toimitilat olivat kotoisat ja luovuutta edistävät. Toiminta oli projektinmaista, missä työntekijät olivat jaettu yksiköihin, jotka hoitivat oman ”vastuualueensa” ja siirsivät tehtävän eteenpäin projektissa seuraavaan yksikköön / tiimiin. Yrityksen johtaja kertoi, että he toivoisivat osaavaa, sosiaalista ja yhteistyökykyistä opiskelijaa, joka voisi olla työssä oppimassa pidemmän aikaa. Tässä voisi olla sopiva yritys esimerkiksi aikuisopiskelijalle muutaman kuukauden työssäoppimisjaksolle.

Teksti ja kuvat: Marianna Virtanen ja Riitta Mäki

TAI lähettää Erasmus + -ohjelman rahoituksella ulkomaille työelämäjaksoille noin 80 opiskelijaa  joka vuosi. Henkilökunnalla taas on mahdollisuus matkustaa tutustumaan ulkomaisiin oppilaitoksiin ja yrityksiin. Haku kevään 2020 opiskelijavaihtoihin aukeaa Wilmassa elokuussa 2019.

Yritysten internetsivut:

Grand Hotel Villa Cappugi S.r.l: www.hotelvillacappugi.com

SIS Informatica: www.sis2.it

Additati & Partners Consulting S.r.l

Paikkojen välittäjäpartneri Gruppo CSCS: www.cscs.it

Tands Superstudio: www.tands.it

Lotrek: www.lotrek.it