Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills Kazan 2019 järjestetään 22.–27.8. Kazanissa Venäjällä. Turun ammatti-instituutista maajoukkueessa ovat mukana viime keväänä vastaanottovirkailijaksi valmistunut Jaana Säkki sekä ekspertteinä toimivat Petri Hörkkö ja Marja Sillanpää.

"Go big or go home"

Jaana Säkki osallistuu kuudentoista WorldSkills finalistin joukossa Hotel Reception -lajiin, joka on ensimmäistä kertaa näytöslajina ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa.

– Olen harjoitellut WorldSkills -kilpailuun työpaikallani tekemällä asiakaspalvelua ja back office -työtä, simuloimalla kilpailuympäristöä eli tekemällä esimerkiksi toisten opiskelijoiden tuottamia kilpailutehtäviä sekä harjoittelemalla vanhoja kilpailutehtäviä koulussa valmentajani kanssa. Asiakaspalvelutilanteet eivät ole koskaan samanlaisia ja saan ratkoa työssäni paljon ongelmatilanteita. Siksi jokainen työpäivä on erilainen.

Mottoni: “Go big or go home”.

– Hotellin vastaanottovirkailijan työssä tapaa ihmisiä monista eri kulttuureista, mikä onkin alassani parasta. Olen perfektionisti, joten teen kaiken parhaani mukaan ja vähän ekstraa – miksi tyytyä vähempään.

Jaana Säkki (Kuva: Skills Finland)

Hotellin asiakaspalvelu on yksilölaji, jossa kilpailijat suorittavat erilaisia hotellin vastaanoton tehtäviä. Niitä voivat olla esimerkiksi varauksiin liittyvät toiminnot, check-in vaiheen hoitaminen, haasteelliset asiakastilanteet ja reklamaatioihin vastaaminen. Kaikki tehtävät toteutetaan mahdollisimman työelämälähtöisesti ja asiakkaita esittävät palkatut ammattinäyttelijät. Kilpailijat saavat eteensä myös yllättäviä tilanteita ja pääsevät testaamaan ongelmanratkaisukykyjään. Kielenä on englanti, joten sen sujuva osaaminen on oleellista kilpailuun osallistumisessa.

Muut Turun ammatti-instituutin edustajat ovat:

Hotellin asiakaspalvelu -lajin ekspertti Petri Hörkkö (Kuva: Skills Finland)

 

Hiusmuotoilulajin -lajin ekspertti Marja Sillanpää (Kuva: Skills Finland)

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Maajoukkueen teknisenä delegaattina on Hannu Immonen. Tekninen delegaatti toimii Suomen kilpailijoiden ja eksperttien asiantuntijana ja edustajana virallisissa toimielimissä sekä vastaa WorldSkills organisaation antamista laadunvarmistustehtävistä kilpailun aikana.

Hannu Immonen

WorldSkills

Ammattitaidon MM-kilpailuun osallistuu tänä vuonna noin 1500 nuorta ammattilaista yli 60 maasta. He kilpailevat kukin omassa lajissaan, joita on yli 50. Suomen joukkue osallistuu 25 lajiin; muun muassa robotiikkaan, automaalaukseen, hitsaukseen ja hiusmuotoiluun. Lajit ovat pääasiassa yksilölajeja, mutta joissakin kilpaillaan parina.

Suomen joukkueeseen kuuluu 27 kilpailijan lisäksi myös 25 eksperttiä eli alan asiantuntijaa, jotka toimivat lajien suunnittelussa ja tuomareina. Joukkueen jäsenet on valittu karsintakilpailuilla syksyn 2018 aikana ja heillä on takanaan tiivis lähes vuoden mittainen valmentautuminen. Kilpailijat ovat kartuttaneet kisakokemusta kotimaisessa Taitaja-kilpailussa tai muiden maiden kansallisissa ammattitaitokilpailuissa.

Lisätietoja:  https://skillsfinland.fi/maajoukkue/lajit-ja-kilpailijat