Englanninopettaja Maarit Rouna ja rakennusalan opettaja Mikko Koponen lähtivät Ranskaan Besançonin ja Vesoulin kaupunkeihin selvittämään Erasmus+ -opiskelijavaihdon mahdollisuuksia sekä perehtymään Ranskan ammatilliseen koulutukseen. He tutustuivat Vesoulissa sijaitsevaan elintarvike- ja ravintola-alan oppilaitokseen, Lycée Professionell Pontarcheriin, ja Besançonissa sijaitsevaan tekniikan alojen oppilaitokseen nimeltä Lycée Pierre-Adrien Paris.

Matka Ranskaan

Matka kohteeseen meni molempiin suuntiin sujuvasti. Lähdimme Turusta maanantaiaamuna bussilla Helsinkiin, josta lensimme Pariisiin.  Koska kohteemme sijaitsivat Itä-Ranskassa, loppumatka taittui junalla (n. 3h). Eri liikennevälineistä huolimatta matka meni sujuvasti, ja junassa oli mukava katsella Ranskan maaseutumaisemia. Määränpäässä Besançonissa meitä oli illalla vastassa koulun opettaja, joka opasti meidät hotellille ja seuraavana päivänä ohjelmamme alkoivat kummallakin omassa koulussa.

Mikko Besançonissa

Besançon on noin 150 000 asukkaan kaunis historiallinen kaupunki. Siellä sijaitseva tekniikan alan koulu tarjoaa opintoja mm. rakennus-, infra- sekä sähköalojen opintoihin. Koulu osoitti voimakkaasti kiinnostustaan ottaa opiskelijoitamme vaihtoon, esimerkiksi lukuvuonna 2020–2021. He ovat myös itse aktiivisesti lähettämässä opiskelijoita ammatti-instituuttimme rakennusalalle, nyt seuraavan kerran maaliskuussa 2020. Jo aiemmin meillä on ollut heiltä yksi rakennusalan vaihto-opiskelijaryhmä keväällä 2019. Myös omia rakennusalan opiskelijoitamme on kerran ollut heillä vaihdossa, mutta nyt tarkoituksena olisi laajentaa opiskelijavaihtoa koskemaan myös useampia tekniikan aloja.

Opettaja Mikko ranskalaisten opiskelijoiden kanssa, by Mikko Koponen

Ihan pelkästään kouluihin sekä opintorakenteisiin tutustumista matka ei kuitenkaan ollut. Sain tutustua myös paikalliseen kulttuuriin sekä alueen historiaan. Ihan ensimmäisenä ei olisi tullut ajatuksiin törmätä Besançonin keskustassa esimerkiksi Rooman vallan aikaisiin raunioihin sekä rakennelmiin, kuten Roomalaiseen teatteriin, niin kutsuttuun ”mustaan porttiin” (Black Gate), joka vartioi kaupungin linnoitusta, sekä akveduktiin. Myös pienen ajomatkan päässä on ehdottomasti kokemisen arvoinen Guédelonin työmaa, jossa rakennetaan uutta keskiaikaista linnaa sen aikakauden perinteisillä käsityökaluilla sekä menetelmillä. Käynti tämän linnan rakennustyömaalla oli kuin aikamatka keskiajalle kyläseppineen sekä kirvesmiehineen, ja mikä parasta, omat vaihto-opiskelijamme voivat myös päästä tutustumaan tähän kohteeseen.

Maarit Vesoulissa

Vesoul on noin 15 000 asukkaan pikkukaupunki n. 45 km päässä Besançonista. Kaupungissa on tyypillinen keskieurooppalainen tunnelma, historiallinen rakennuskanta ja kadut täynnä pieniä erikoiskauppoja, kuten juusto-, liha- ja suklaapuoteja sekä kahviloita. Kaksi kertaa viikossa, torstai- ja lauantaipäivisin on lisäksi vilkkaat markkinat, joilla saa ostaa kaikkea vaatteista ja tavaroista aina pientuottajien myymiin tuoreisiin elintarvikkeisiin asti; on juustoja, hedelmiä, vihanneksia, leipomotuotteita yms. Kiertelimme koulun englanninopettajan kanssa eri leipomoita ja kartoitimme harjoittelumahdollisuuksia näissä, ja kiinnostusta löytyi! Yleisesti toivottiin pidempiaikaisia harjoittelijoita, esim. 1–3 kuukauden ajaksi, ja jo keväällä 2020 he olivat kiinnostuneita ottamaan vastaan harjoittelijoita koulustamme. Yritysvierailujemme leipomot olivat ns. artesaanileipomoita, jotka ovat pieniä ja tekevät kaiken käsityönä. Ammattiylpeys ja laadun tavoittelu ovat niissä ensiarvoisen tärkeitä ja se näkyi. Kaupungissa oli viehättävä tunnelma!

Opettaja Maarit ranskalaisten opiskelijoiden kanssa keittiössä, by Maarit Rouna

Ammatillinen oppilaitos Lycée Professionell Pontarcher on ravintola- ja elintarvikealan oppilaitos opiskelijoinaan 15–18 -vuotiaita nuoria. Opiskelijoita on n. 500.  Koululla on myös asuntola, joka tarjoaa kauempaa tuleville opiskelijoille mahdollisuuden edulliseen asumiseen. Koulun kampus oli siisti ja oppilaitoksen tilat olivat toimivat: opetuskeittiöiden ohessa oli aina luokkatila, jossa ammatinopettaja kertasi ja opetti ensin päivän asiat, minkä jälkeen työskenneltiin opetuskeittiöissä. Koulussa oli myös lounasravintola, jossa opiskelijat valmistivat à la carte-annoksia ja palvelivat ulkopuolisia asiakkaita. He kertoivat, että vaihto-opiskelijoillamme olisi mahdollisuus suorittaa osa harjoittelusta myös koulun opetuskeittiöissä ja ravintolassa niin halutessaan.

Yleisesti opiskelusta Ranskassa

Kurssitarjonta alojen sisällä on laajaa, aina perusopinnoista jopa ammattikorkeakoulujen opintoja muistuttaviin kokonaisuuksiin; ammatillisen perustutkinnon jälkeen on mahdollista suorittaa vielä 2-vuotiset jatko-opinnot. Koulupäivien rakenne eroaa jonkin verran ammatti-instituutin rytmistä: koulupäivät ovat pidempiä kuin meillä, mutta toisaalta lounastunti on pitkä. Ammatillisten aineiden lisäksi opiskeluun kuuluu yleisaineita, mm. matematiikkaa, kemiaa, maatietoa sekä vieraita kieliä: englantia, espanjaa ja saksaa.  Yleisaineita yhdistetään myös ammatillisiin aineisiin, jolloin kaksi opettajaa opettaa samanaikaisesti yhtä ryhmää käytännön tunneilla. Huomasimme, että ilmapiiri sekä oppitunneilla että välitunneilla oli suhteellisen rento sekä hyvin ystävällinen. Opiskelu vaikutti samantyyppiseltä kuin meillä Turussa, vaikka erojakin oli. Esim. henkilökohtaisia polkuja ei ole, vaan kaikki suorittavat opintonsa samassa tahdissa. Lisäksi englanninkielen taito oli selkeästi suomalaisten opiskelijoiden tasoa heikompi.

Kiitos - merci!

Vierailumme olivat todella antoisia ja isäntämme ja emäntämme olivat erittäin vieraanvaraisia. Tunsimme, että molemmissa kouluissa oli todella odotettu suomalaista opettajavierasta! Saimme paljon tietoa ja oppia ja kouluissa oltiin erittäin kiinnostuneita ottamaan opiskelijoitamme vaihtoon.

Lycée Professionell Pontarcherin englanninkielinen esittely.

Lycée Pontarcherin koulurakennus, by Maarit Rouna