Varsinais-Suomen yläkoululaiset kilpailivat kädentaidoissa Salon seudun ammattiopiston tiloissa järjestetyssä Taitaja9 Varsinais-Suomen -aluefinaalissa 28.11.2019.

Voittajajoukkue Konkarit Tarvasjoen koulusta. Kuva: Jarmo Linkosaari

Taitaja9 on peruskoulun 7.–9.-luokkalaisille tarkoitettu leikkimielinen kilpailu, jossa mitataan nuorten kädentaitoja. Mukana tällä kertaa oli 36 joukkuetta eri puolilta Varsinais-Suomea. Varsinais-Suomessa oli järjestetty syksyn aikana 7 paikalliskilpailua, joista parhaat joukkueet pääsivät Salon finaaliin. Yhteensä joukkueita paikalliskilpailuissa oli alueella 635.

Päivän aluksi kilpailunjohtaja Tiina Lakanen toivotti kaikki tervetulleiksi Saloon kisaamaan reilussa ja rehdissä Taitajahengessä. Hän muistutti myös siitä, että kisassa nopeus, huolellisuus ja tarkkuus ovat valttia.

Tällä kertaa tehtävinä oli esimerkiksi pyyherullan vaihto, viemärin hajulukon kokoaminen ja pöydän kattaminen. Tämän lisäksi kisaajat pääsivät näyttämään taitojaan sähkökytkennässä, lääkkeiden annostelussa, linnunpöntön kokoamisessa ja kansallispuistojen paikantamisessa Suomen kartalle.

Tunnelma oli koko päivän iloinen ja riemukas. Ja miksiköhän ei olisi ollut. Niin paljon päivän aikana saatiin onnistumisen kokemuksia aikaan.

Finaalin voiton vei hiuksen hienosti Tarvasjoen koulun Konkarit-joukkue, joka sai palkinnoksi komean pokaalin ja matkalahjakortit Vikin Linelta. 

Seuraavat 8 joukkuetta pääsevät valtakunnalliseen finaaliin Jyväskylään

  • Konkarit, Tarvasjoen koulu: Riku Laukkanen, Miska Veijo ja Riku Järvinen
  • M!Q1, Armfeltin koulu: Julius Lehtiö, Verneri Savojoki ja Vertti Ilmanen
  • YKK, Yläneen yhtenäiskoulu: Harri Salonen, Aleksi Aalto ja Atte Räihä
  • En mä tiedä, Ilmaristen koulu: Taisto Hannuksela, Aapo Kuusisto ja Helmi Järvinen
  • Ammattilaiset, Hermannin koulu: Eveliina Tuike, Topias Gustafsson ja Taneli Hemmilä
  • kkk, Luostarivuoren koulu: Aino Kujari, Pessi Kivilä ja Eemil Kivelä
  • Sauvo 1, Sauvon koulukeskus: Onni Ahtola, Aatu Granfors ja Eelis Ranta
  • Taifuuninorsut, Syvälahden koulu: Kevin Homil, Aaro Lehtinen ja Eemil Ruuhimäki

Aluefinaalin kahdeksan parasta joukkuetta pääsevät toukokuussa 2020 Jyväskylässä järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, jonne saapuu joukkueita ympäri Suomen. Suomessa Taitaja9-kilpailuihin osallistuu yhteensä noin 2400 joukkuetta.  

Joukkue suorittamassa kilpailutehtävää. Kuva: Jarmo Linkosaari

Taitaja 9

Kilpailu käydään kolmen hengen joukkuein. Ratkaisevaa on nopeus ja työsuorituksen oikeellisuus. Kilpailujen tehtävät voivat olla esim. linnunpöntön rakentamista, renkaanvaihtoa, painopisteen määrittämistä tai napin ompelua. Yhteistä on, että tehtävät tehdään käsin ja tekeminen vaatii näppäryyttä ja vähän oivallustakin.
Kilpailuiden tarkoituksena on tehdä ammattioppilaitoksia tunnetuksi sekä samalla nostaa taitoaineiden, tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden asemaa peruskouluissa. Tavoitteena on myös lisätä paikallista peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä.

Taitaja9 on Skills Finland ry:n ammattitaitokilpailuperheeseen kuuluva tiimikilpailu, jota on järjestetty jo 17 vuoden ajan. Skills-ammattitaitokilpailujen tavoitteena on kohottaa ammatillisten oppilaitosten vetovoimaisuutta. Kilpailutoiminnan avulla saadaan peruskoulujen taitoaineiden opettajat sekä opinto-ohjaajat mukaan yhteistyöhön ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuuden parantamiseksi.