Nostokurjenkuljettaja, astronautti vai pelinkehittäjä? Ne olivat ammatteja, joista Joni Soisalo haaveili pikkupoikana. Into ja kiinnostus elektroniikkaa ja automaatiotekniikkaa kohtaan syntyi myöhemmin peruskoulun myötä. Toukokuussa 2019 Joni valmistui elektroniikka-asentajaksi Turun ammatti-instituutista.

Pääsin jo peruskoulussa tutustumaan koodaukseen ja se oli mielenkiintoista, Joni pohjustaa uravalintaansa.

9. luokalla varmistui, että tulossa oli hyvä päättötodistus. Jatko-opintopaikkaa miettiessä lukio oli vahvasti esillä, mutta Joni oli asiasta toista mieltä. Hän tiesi olevansa enemmän tekijä kuin lukija, ja näin Juhannuskukkulan kaksoistutkintomahdollisuus oli hyvä vaihtoehto yhdistää nämä molemmat asiat.

Koulukokeilusta varmuutta opiskelupaikan valintaan

Turun ammatti-instituutin Juhannuskukkulan koulutaloon oli mahdollisuus tutustua koulukokeilun yhteydessä. Erityisesti ICT-alan opetustilojen näkeminen vahvisti Jonin ajatuksia, että tämä ala on se oma juttu. Opintojen alussa oli tietyllä tavalla tylsää, kun piti opiskella nk. perusasioita ja Joni koki, että hän osaa jo enemmän (kiitos peruskoulussa opitun peruskoodauksen) kuin muut.

Nyt hieman vanhempana toki ymmärtää, että perusasiat ovat kaiken osaamisen perusta.

Ratkaiseva tekijä tulevaisuuden kannalta oli se, että opettaja Pertti Smal huomasi Jonin tiedonhalun ja osaamisen tason. Pertti opasti, ohjasi ja antoi lisätehtäviä niin että opiskelussa pysyi motivaatio ja sai tehdä ja haastaa koko ajan omaa osaamistaan ja taitojaan.

Taitaja-ammattitaitokilpailut

Turun ammatti-instituutissa on mahdollisuus kasvattaa osaamistaan myös Taitaja-toiminnan kautta ja niin myös Joni osallistui kisoihin 2018 sekä 2019. Valmentajana toimi Juha Ahanen. Toukokuussa 2019 kisoista tuli kolmas sija. Joni kertoo, että kisojen voittaja oli ehdottomasti paras, mutta toisen ja kolmannen sijan välillä eroa oli jo sen verran vähän, että siinä olisi voinut käydä kuinka vaan.

Päätösjuhlasta töihin

Avertas Roboticks Oy:n projektijohtaja Kim Westerlund oli TAIn päätösjuhlassa toukokuussa 2019 mukana vieraana ja käyntikortti vaihtoi omistajaa saatteella ”soittele, jos kiinnostaa”. Joni tuumaili joitakin päiviä, otti yhteyttä ja nyt hänellä on vakituinen työpaikka. Jokainen työpäivä on erilainen ja tällä hetkellä työtehtäviin kuuluu mm. asennus- ja huoltotehtävät yhdessä työparin kanssa. Toimialueena on koko Suomi, mutta mm. Virossa on ollut työkohteita.

Ohjelmointi on se osa-alue, johon Joni haluaa tulevaisuudessa keskittyä. Jatkokouluttautumisesta on myös alustavasti jo sovittu yrityksessä. Tarkoituksena on, että Joni pääsee kokeneemman työntekijän matkaan ja oppii siinä samalla. Sitä ennen on kuitenkin edessä armeija, jolloin suuntana on Säkylä. Jonilla on toiveissa, että pääsisi moottoripyörälähetiksi, sillä moottoripyöräily on myös mieluinen arjen harrastus. Mielen ja ruumiin kuntoa Joni pitää yllä saliharjoittelulla.

Nuoren miehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat kirkkaat. Oma asunto Turussa ja työ robottiohjelmoijana siintävät lähivuosien päässä. Taitaja-kisojen henkilökohtaisena mottona Jonilla on ollut ”jos jokin ei onnistu, yritä paremmin” ja se on varmasti myös jatkossa edelleen yksi työskentelyn ja opiskelun perusasetus.

Lisää tietoa opiskelusta TAIssa: