Kotikunnaan palvelutalon tiloissa sijaitsee kampaamo, jossa työelämässä oppimassa käy hiusalan toisen vuoden opiskelija Satu Pietilä. Vanhusten parissa hän tuntee tekevänsä arvokasta työtä.

Satu Pietilä valmistuu keväällä TAIn kaksivuotisesta hius- ja kauneudenhoitoalan koulutuksesta. Kuva Lea Froloff

Raumalla asuva Satu Pietilä on ammatinvaihtaja. 38-vuotias taloushallinnon tradenomi ehti tehdä töitä kaupan alalla yli kaksikymmentä vuotta. Kouluaikainen piipahdus TET-harjoittelussa kampaamossa oli kuitenkin jo sytyttänyt kipinän kauneudenhoitoalaan.

Pietilä loukkasi peurakolarissa selkänsä, ja alanvaihto tuli ajankohtaiseksi. Keväällä hän valmistuu TAIn kaksivuotisesta hius- ja kauneudenhoitoalan koulutuksesta.

Luolavuoressa sijaitsevaa Kotikunnasta pitää yllä Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry. Palvelutalossa asuvasta noin sadasta asiakkaasta suuri osa on eriasteisesti muistisairaita, mikä tekee asiakaspalvelun kampaamossakin erityiseksi.

─ Meitä perehdytettiin heti Kotikunnaan puolelta siihen, miten palvellaan muistisairaista ja mitä pitää ottaa huomioon niin työympäristössä kuin itse tekemisessäkin, kertoo Pietilä.

Kuin linnanjuhlat joka viikko

Palvelutalon asukkaat suorastaan odottavat niitä viikonpäiviä, jolloin kampaamo on avoinna.

─ He käyvät usein pesettämässä tai leikkauttamassa hiuksia, värjäyttävät ja ottavat permanentteja. Osa tulee vain juttelemaan ja moikkaamaan ovelle. Kampaamon nuoret opiskelijat piristävät heidän päiväänsä.

Sosiokulttuurisen vanhustyön toimintafilosofiaa noudattavasta Kotikunnaasta huokuu hyvä henki. Asukkaille järjestetään monenlaista toimintaa. Erityisen suosittuja ovat elävän musiikin päivät, jolloin pääsee tanssimaankin.

On ihanaa, kun asiakkaita tulee jonossa kampaamoon ja he haluavat rullakampaukset. On kuin olisi linnanjuhlat joka viikko, Pietilä naurahtaa. 

Lisäksi kampaamossa asioi asukkaiden tuttavia ja ystäviä, perheenjäseniä ja sukulaisia. Joskus siellä käy myös henkilökunta sekä lähiympäristön asukkaat. Monenikäisten asiakkaiden palveleminen antaa hyvät eväät opiskelijoiden tulevaan työhön.

Työpaikkaohjaaja tukee ja opastaa

Työpaikalla opiskelijan tärkein tuki ja mentori on työpaikkaohjaaja, alansa vahva ammattilainen. Parturi-kampaaja, maskeeraaja ja hiusalan ammatillinen opettaja Heli Tikkanen arvioi opiskelijoiden näyttöjä ja toimii muun muassa maahanmuuttajaopiskelijoiden työpaikkaohjaajana.

Tikkanen valvoo ja opastaa opiskelijoiden työtä myös Kotikunnaan kampaamossa.

─ Katson että kaikki menee hyvin, ja että työstä tulee sellainen kuin suunniteltiin. Tarkistan alusta loppuun, Tikkanen kuvailee rooliaan.

Pietilä on käynyt yhdessä Tikkasen kanssa kampaamassa ja leikkaamassa asukkaiden hiuksia myös osastoilla.

─ On opettavaista, että saa jo opiskelijana ammattilaiselta tukea ja apua haastaviin asiakastilanteisiin. 38-vuotiaana en enää pelkää koskettaa ihmistä, mutta 16-vuotias kokee tilanteen erilaisena. Silloinkin on aikuinen turvana.

Pietilä on käynyt työelämässä oppimassa myös Rauman Citymarketin tiloissa sijaitsevassa Hiustalossa. Siellä aikataulu oli tiukka.  Kotikunnaan kampaamossa opiskelijat, joiden taidot ovat vasta karttumassa, saavat aikaa paneutua työhön.

─ Näillä vanhuksilla ole niin kova kiire, etteivätkö he malttaisi istua tuolissa. Kuitenkin asiakkaille tehdään juuri heille sopiva kampaus, Pietilä vakuuttaa.

Tikkanen on mielissään siitä, että vanhusten parissa opiskelijoiden empatiataidot ja sosiaaliset taidot kasvavat.

─ Parturi-kampaajan työ on myös hieman hoiva-alaa. Vaikka emme ole hoitajia, on tämä psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää työtä, Tikkanen pohtii.

─ Ihana oli eräskin pappa, joka lähti vetelemään rollaattorillaan ympäri, koska oli tosi tyytyväinen hiusten leikkuusta. Hän oli yhtä aurinkoa, siitä tuli itsellekin lämmin hehku, hymyilee Tikkanen.

Käytännön soisi leviävän laajemmalle

Kotipaikkakunnallaan Pietilä tunnetaan kuntavaikuttajana. Hän toimii Raumalla kaupungin varavaltuutettuna ja on politiikassa vahvasti mukana sekä maakuntatasolla että Keskustapuolueen puoluehallituksessa ja -valtuustossa.

Vanhusten parissa Pietilä tuntee tekevänsä arvokasta työtä.

─ Olisipa meillä Raumallakin jotain tällaista. On vanhuksia ja muistisairaita, jotka eivät välttämättä saa palvelua mistään muualta.

Kuntapäättäjänä Pietilä toivoisi käytännön leviävän muuallekin Suomeen. 

─ Valtio panostaa työpaikkaohjaajiin valtavasti. Sitä kautta olisi mahdollisuuksia, mutta en tiedä miten kunnat sitä hyödyntävät. Paitsi että se on nuorille, maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille mahdollisuus, on se iso mahdollisuus myös meille, jotka syystä tai toisesta joudumme vaihtamaan alaa.

Tulevaisuudessa Pietilä toivoo omaa yritystä, jossa yhdistyisi saman katon alla useampikin kauneuden ja hyvinvoinnin palvelu.

Satu Pietilän asiakkaana opettaja Heli Tikkanen. Kuva: Lea Froloff

Teksti ja kuvat: Lea Froloff

Turun ammatti-instituutti tekee alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä useiden ammattilaisten ja yritystoimijoiden kanssa. TAIn tarinoissa haluamme nostaa esiin huipputekijöitä ja -osaajia eri ammattiryhmistä. Tavoitteena on tuoda esiin nykyaikaista ammatillista osaamista, kehittämisintoa ja koulutusta sekä yhteistyöyrityksiä.