Maaliskuun alussa TAIsta matkasi Ranskan Saint Nazaireen neljän opiskelijan ja kahden opettajan matkaseurue. Opiskelijat lähtivät kahdeksi viikoksi vaihtoon Lycée Brossaud-Blanchoon, noin 850 opiskelijan oppilaitokseen, jossa saman katon alla toimii sekä ammattikoulu että lukio. Ammattikoulussa opiskeltiin mm. kone- ja tuotantotekniikkaa, sähköalaa, lentokoneasennusta ja terveydenhuoltoalaa sekä liiketaloutta. Suomesta lähteneet opiskelijat olivat kone-ja tuotantotekniikan ja sähköalan opiskelijoita, joten sen suhteen paikka oli sopiva.

Matkalla tarvittiin kylmiä hermoja ja ongelmanratkaisukykyä

Menomatkalla päästiin oitis nauttimaan matkakommelluksista suuren maailman malliin, kun hollantilaisella lentokentällä alkoivat tekstiviestit kilahdella puhelimiin ja saimme ilmoituksia peruuntuneesta jatkolennosta sekä tietoja uusista jatkoyhteyksistä. Pitkien selvitysten ja monien odotustuntien päätteeksi kaikki lopulta saatiin selvitettyä ja ryytyneet matkalaiset pääsivät mukavaan majoitukseensa. Alkumatkan koettelemus osoitti mukaan lähteneille opettajille, että matkaan valitut opiskelijat olivat kylmähermoisia ja ratkaisukeskeisiä. Ne ovatkin ominaisuuksia, jotka varmasti ovat eduksi vaihto-opiskelijoilla.

Ranskalaisen koulupäivän rytmi on tutun tuntuinen

Koska kyseessä oli lyhyt kahden viikon vaihto, tapahtui se ainoastaan koululla, eikä esimerkiksi työpaikoilla. Koulupäivän rakenne ei juurikaan poikkea suomalaisesta vastaavasta; yto-aineiden oppitunnit ja pajatunnit vaihtelevat ja oppiaineet ja oppimisympäristöt oppilaitoksessa tuntuivat olevan hyvin samanlaisia. Osa ammattikoululaisista oli myös työpaikoilla opiskelemassa. Koulupäivään lisää pituutta illan päästä toi ranskalaisille tärkeä ruokatauko, jonka pituus opiskelijoillakin on huikeat puolitoista tuntia. Koulun yhteydessä on myös asuntola, jossa kauempaa kouluun tulleet alaikäisillä opiskelijoilla on mahdollisuus asua kouluaikoina.

Suomalais-ranskalainen asennusyhteistyö käynnissä, by Jari Hiltunen

Loire-joen laakson yritykset ja nähtävyydet

Loire-joen laaksossa on mielenkiintoisia yrityksiä, joihin ulkomaanvaihdon voisi tehdä. Amerikkalaisten rakennuttama Saint Nazaire on kuuluisa isosta telakastaan ja lähialueella on mm. lentokoneteollisuutta, johon voisi olla hauska päästä tutustumaan ulkomaanvaihdon aikana. Pienellä kaupungilla on myös mielenkiintoinen historia sukellusvenetukikohtana ja saksalaisten rakentamat bunkkerit rannalla taitavat olla tuhoutumattomat. Hiekkarantaakin toki löytyy ihan kulman takaa, mutta jos kaipaa erityisiä nähtävyyksiä, kannattaa suunnata läheiseen Nantesiin, joka on historiallisen Bretagnen pääkaupunki ja ranskan kuudenneksi suurin.

Kotiin turvallisesti koronan alta

Niin kuin koko kevättä tänä vuonna, varjosti meidänkin matkaamme korona-epidemia. Opiskelijat ja opettajat palasivat matkaltaan suoraan kotikaranteeniin. Paluulennot onneksi vielä onnistuivat alkuperäisen aikataulun mukaan. Yritykset eivät Ranskassa ottaneet vierailijoita vastaan, joten suunnitelmiimme tuli muutos ja pääsimme siksi tutustumaan lähinnä koulun arkeen. Ranskalaisilla oli suunnitelmissa tulla vastavierailulle Turkuun, mutta se jäi tällä kertaa toteutumatta.

Tekniikan alojen yhteistyö Sain Nazaireen jatkuu

Ainakin tekniikan aloilla Saint Nazairen oppilaitos sopii hyvin vaihtokohteeksi ensimmäisen vuoden opiskelijalle, jopa alle 18-vuotiaalle, kun kyseessä on parin viikon vaihto. Se on hyvä paikka tutustua ranskalaiseen opiskelukulttuuriin. Pikkukaupunkina Saint Nazaire on helppo ottaa haltuun ja ehkä sijainti rannikolla ja telakan kansainvälisyys edesauttaa paikallisten palvelujen saantia myös englannin kielellä. Jopa suomen kieltä saattoi kuulla ruokakaupoissa ja majapaikassa. Nantesiin pääsee ketterästi junalla noin puolellatoista tunnissa, joten isomman kaupungin humukaan ei jää kokematta.

TAI tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuksia osallistua lyhyisiin oppilaitosvaihtoihin sekä pitempiin jaksoihin oman alan työpaikoilla ulkomailla. Toimintaa rahoittaa EU:n Erasmus+ -ohjelma.

Teksti ja kuvat: Jari Hiltunen, Airi Hiltunen, Johanna Jernberg ja Johanna Kulmala