Ravattulan K-Citymarketin osastoilla on jo vuosien ajan voinut nähdä työn touhussa Turun ammatti-instituutin liiketalouden opiskelijoita.

Ravattulan K-Citymarketin kauppias Timo Ilmolahti

Työelämäjaksoa K-kauppias Timo Ilmolahti pitää mainiona aikana perehdyttää opiskelija kaupan monimuotoiseen työhön.

‒ Pyrimme aina siihen, ettei työ ole yksipuolista. Opiskelija saa täällä mahdollisimman monipuolisen kuvan kaupan työstä eri osastoilla, esimerkiksi hedelmä- ja vihannesosastolla, lihaosastolla ja maitokaapissa. 

Ravattulan K-Citymarketissa on käytäntönä ottaa taloon yksi harjoittelija kerrallaan. Silloin opiskelijaa voidaan perehdyttää tehokkaammin. Kullakin osastolla työharjoittelija on osastonvastaavan opastuksessa koko ajan. Hygieniapassi on pakollinen eikä edes työharjoitteluun oteta, ellei passia ole suoritettu.

‒ On tarkkaa, miten tuoretuoteosastoilla toimitaan, kun on olemassa päivämäärä- ja hävikkiriski, Ilmolahti muistuttaa.

Ammatillisessa perusopetuksessa työelämäjaksot ovat viime vuosina olleet pituudeltaan yhdeksän viikkoa. Tulevaisuudessa työelämäjaksot todennäköisesti ovat joustavampia. 

‒ Tällä hetkellä kokeilemme Turun ammatti-instituutissa pilottina systeemiä, jossa kolmannen vuoden opiskelijat ovat joka viikko neljä päivää töissä ja yhden päivän koululla, kertoo lehtori Mika Järvenpää.

90 prosenttia kaupan perustyöstä on oikeaa asennetta

Ilmolahden mukaan valtaosa tulokkaista onnistuu hyvin asiakaspalvelussa.

‒ Ihan loistavia nuoria meillä on ollut.  Vaikka heillä on työharjoittelijan kyltti rintapielessä, ollaan kuitenkin töissä kaupassa ja kaupan työasussa. Asiakkaat kokevat, että he ovat meidän työntekijöitämme. Ohjeistammekin heti aluksi, että tervehtiminen, ystävällinen palvelu ja asiakaskohtaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Muutenkin siisti olemus täytyy kaupassa olla, kauppias luettelee. 

Jos vain halukkuutta ja motivaatiota löytyy, Ilmolahti on valmis kouluttamaan työntekijöitä myös Keskon oman koulutusjärjestelmän, K-Academyn, kautta.  Se tarjoaa työntekijöille monipuolista ammatti- ja syventävää koulutusta sekä muun muassa kauppakohtaisia koulutuksia kauppojen omien tarpeiden mukaan.

‒ Olen itsekin juuri lähdössä K-Academyn ja Jyväskylän yliopiston K-kauppiaille räätälöimään koulutukseen. K-Academyssä on perusmyyjäkursseja, kalakursseja, lihakursseja ja monia muita. On esimiesvalmennusta, osastovastaavavalmennusta ja tietenkin myös K-kauppiasvalmennusta, kertoo Ilmolahti.

‒ Ensin opetellaan täällä kaupassa perustyöt. Jos on kiinnostusta, voidaan katsoa, mitkä olisivat ne jatkokoulutukset itse kaupan ammattiin. Kaupan perustyöstä 90 prosenttia on asennetta ja 10 prosenttia oppii työn kautta. Koska tämä on asiakaspalvelutehtävä, ja varsinkin kun ruokakaupassa työ on välillä hyvin hektistä, on homma paljon työasenteesta kiinni, Ilmolahti korostaa. 

Kaupat kilpailevat hyvistä työntekijöistä

Sekä Ilmolahti että Järvenpää pitävät Ravattulan K-Citymarketin ja TAIn yhteistyötä molemminpuolisesti jouhevana, antoisana ja hyödyllisenä. 

‒ Tulevaisuudessa meillä kaupoilla on varmasti kilpailua hyvistä työntekijöistä. Sitä kautta syventävästä yhteistyöstä on ollut puhetta.  Ottaisimme säännönmukaisesti yhden harjoittelijan syksyllä ja yhden keväällä, Ilmolahti suunnittelee. 

‒ Aikuiskoulutuksen puolella olemme vuosia tehneet oppisopimusyhteistyötä, jossa Ravattulan K-Citymarketin oma henkilökunta on työn ohella suorittanut liiketalouden perustutkintoa, myynnin ammattitutkintoa ja kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoa, selvittää Järvenpää. 

Nykyään vastaavat tutkintonimikkeet ovat liiketoiminnan perustutkinto, liiketoiminnan ammattitutkinto, liiketoiminnan erikoisammattitutkinto sekä lähiesimiestyön ammattitutkinto.

Urakehitystä K-ketjun sisällä

Ilmolahti vakuuttaa ruokakaupan olevan monipuolinen ja kiinnostava työpaikka. K-ryhmän sisällä on mahdollisuus kehittyä ja kasvaa aina K-kauppiasyrittäjäksi asti. 

‒ Moni on merkonomipohjalta K-kauppiaaksi asti kouluttautunut K-ryhmässä. Koska K-kauppaketju on iso, sen sisällä on mahdollisuus päästä erikokoisiin kauppoihin ja hyvinkin haastaviin osastonvastaavan tehtäviin. Se on itsestä kiinni ja tietysti myös valmiudesta. 

Teksti ja kuvat: Lea Froloff

Turun ammatti-instituutti tekee alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä useiden ammattilaisten ja yritystoimijoiden kanssa. TAIn tarinoissa haluamme nostaa esiin huipputekijöitä ja -osaajia eri ammattiryhmistä. Tavoitteena on tuoda esiin nykyaikaista ammatillista osaamista, kehittämisintoa ja koulutusta sekä yhteistyöyrityksiä.