Peltolan koulutalossa tehdään jatkuvasti syvenevää yhteistyötä Würth Oy:n kanssa. Viimeisimpänä projektina on varustaa koulutalolle uusi vierailukeskus ja työturvallisuuden teemaluokka.

Suojainasiantuntija Olli Heinonen (oikealla) esittelee työturvallisuuden teemaluokkaan sijoitettavaa älykästä WÜCON Compact- työpistevarastoa. Keskellä Mikko Hauninen ja vasemmalla Hermanni Salonen.

Peltolan koulutalossa on tehty yhteistyötä saksalaisen perheyritys Würth Oy:n kanssa jo toistakymmentä vuotta. Yritys on maailmanlaajuisesti toimiva teknisen alan tukkukauppa ja palveluntuottaja. Se on erikoistunut työkaluihin, kiinnitys- ja asennustarvikkeisiin, henkilönsuojaimiin sekä teknisiin kemikaaleihin.

Taitaja-tapahtumaan osallistuvat Peltolan opiskelijat ovat perinteisesti saaneet Würthiltä täsmäkoulutusta kilpailussa käytettäviin työvälineisiin ja tuotteisiin. Viime aikoina yhä tärkeämmiksi ovat nousseet vastavuoroiset koulutustilaisuudet.

─ Würthiltä on käyty meidän tiloissamme kouluttamassa heidän omia myyjiään autopuolen tuotteisiin. Samassa yhteydessä meidän opettajamme ja opiskelijamme ovat saaneet tuotteisiin koulutusta, kertoo lehtori ja päätiimivastaava Hermanni Salonen Turun ammatti-instituutista.

Yhteistyö tuo uskottavuutta

TAIn koulutuspäällikkö Mikko Haunisen mukaan paikallisia yrityksiä halutaan tuoda näkyviksi opiskelijoille.

─ Valmistuvien opiskelijoiden on hyvä tuntea alueen yritykset ja toimijat sekä heidän tuotteensa. Oppilaitoksena ainoa tarkoituksemme on saada opiskelijoita työelämään tai jatko-opintoihin. Siksi kaiken kulmakivenä on, että olemme tekemisissä yritysten kanssa.

Nykyisessä projektissa Würthin kanssa tehtävä yhteistyö keskittyy työturvallisuuteen, josta yrityksellä on vankka osaaminen.

─ Würthillä toimii Safety@Work -tiimi ja omana vastuualueenani on Varsinais-Suomi. Työtehtäviimme kuuluvat toimiminen suojainasiantuntijana sekä työturvallisuuteen liittyvät koulutukset ja konsultoinnit, kertoo koulutettu suojainasiantuntija Olli Heinonen Würthiltä.

Turvallisuus edellä Peltolan koulutalossa

TAIn ja Würthin välinen yhteistyö on aivan omanlaisensa. Peltolan koulutaloon rakentuu parhaillaan uusi vierailukeskus yhteistyönä Würthin kanssa. Tulevaisuudessa kaikki koulutaloon saapuvat vieraat kulkevat vierailukeskuksen kautta.

─ Mennään turvallisuus edellä. Yrityksissä turvallisuusasia on nykyään viimeisen päälle hoidettu, ja Würth tuli tässäkin mukaan. Tähän asti tämä on ollut meillä vähän vanhanaikaisesti järjestetty, Hauninen myöntää.

Tästä lähtien Peltolaan tuleville vierailijoille esitellään ensin turvallisuusasiat, minkä jälkeen puetaan ylle turvavaatteet. Vasta sitten vieras pääsee kiertämään koulutaloa.

Vierailukeskus on ulkoasultaan Würthin näköinen ja yritys varustaa sen kalusteilla ja tarvikkeilla, kuvailee tilan rakentamista ohjaava Salonen.

Würth stailaa työturvallisuuden teemaluokan

Lisäksi auto-osastolle luodaan työturvallisuusteemaluokka Würthin värein ja tunnuksin. Yritys toimittaa luokkaan työturvallisuuskoulutukseen liittyviä tarvikkeita sisältävät tarvikekaapit. Kaapeista löytyy kemikaaleja käyttöturvatiedotteineen sekä suojavarusteita eri käyttötarkoituksiin.

─ Tarkoitus on kierrättää kaikkia Peltolan työturvallisuuskoulutuksen opiskelijaryhmiä tämän luokkatilan kautta. Würth saa brändinsä näkyviin ja me saamme Würthin varustamaan tarvikekaapit ajan tasalle, Salonen kiittelee.

Heinonen muistuttaa, että valmistuttuaan opiskelijoista tulee Würthin asiakkaita tai asiakkaiden työntekijöitä. Ja mikä tärkeintä, tavarantoimittajat ovat käytännössä ainoa kanava, josta oppilaitoskin saa tietoa uusimmista tuotteista ja tavoista tehdä töitä.

─ Vastaan on tullut tilanteita, että koulussa on opetettu jonkin kiinnitystarvikkeen käyttöä, jota ei oikeasti enää työelämässä käytetä.  Tavarantoimittajana me tietenkin haluamme tuoda uusinta tekniikkaa myös koulumaailmaan, summaa Heinonen.

 

Teksti ja kuvat: Lea Froloff

Turun ammatti-instituutti tekee alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä useiden ammattilaisten ja yritystoimijoiden kanssa. TAIn tarinoissa haluamme nostaa esiin huipputekijöitä ja -osaajia eri ammattiryhmistä. Tavoitteena on tuoda esiin nykyaikaista ammatillista osaamista, kehittämisintoa ja koulutusta sekä yhteistyöyrityksiä.