Kerroshoitajan työ vaatii fyysistä voimaa, maalaisjärkeä ja hyvää asennetta. Kielitaitokin auttaa kansainväliseksi liikemieshotelliksi profiloituvassa Radisson Blu Marina Palace Hotelissa. Siellä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijat suorittavat opintoja yhteistyönä N-Clean Oy:n kanssa.

Radisson Blu Marina Palace Hotellin hotellipäällikkö Ulla Lähtevänoja

Aurajoen rannassa kohoava legendaarinen Marina Palace avattiin kahden vuoden kiinniolon jälkeen uudelleen Radisson Blu -ketjun hotellina vuonna 2006. Aina siitä lähtien on hotellipäällikkö Ulla Lähtevänoja tehnyt tiivistä yhteistyötä Turun ammatti-instituutin kanssa.

─ Olen ollut myös Taitaja-kisoissa tuomaroimassa. Koulutuspäälliköt ja opettajat ovat tulleet tutuiksi, jolloin on ollut helppoa lähestyä heitä niin hyvissä asioissa kuin ongelmatilanteissakin.

Hotellin puhtauspalveluista vastaa N-Clean Oy. Kahdeksantoista vakituisen kerroshoitajan ohjauksessa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijat tutustuvat alan arkeen. Kestoltaan harjoittelujaksot vaihtelevat kolmesta viikosta aina neljään kuukauteen.

─ Opiskelijat tulevat hotelliin tekemään kerroshoitajan työtä ja yleisten tilojen siivousta. Samalla näemme, miten motivoitunut työntekijä on, selvittää hotellin puhtauspalveluiden esimies Eveliina Rajajärvi N-Cleaniltä.

TAIn yhteistyö Radisson Blu Marina Palace Hotelin ja N-Cleanin kanssa käynnistyi käytännön tarpeesta.

─ Opetan teoriassa hotelli- ja majoitustilojen puhtauspalvelujen tuottamista koulussa, jonka jälkeen menemme yhdessä ryhmän kanssa hotelliin opiskelemaan ja harjoittelemaan työtä käytännössä, kuvailee TAIn ammatillinen opettaja Sari Keskitalo.

Suurin osa työntekijöistä TAIn kasvatteja

─ Työntekijöistäni noin 60% on valmistunut TAIsta. Kun he ovat olleet täällä ensin harjoittelussa, ovat he saaneet siitä myös työpaikan, rohkaisee Lähtevänoja.

Hotellipäällikkö on todella tyytyväinen oppilaitoksista tuleviin harjoittelijoihin.

─ Koko 32 vuoden hotellipäällikköurallani on ollut vain kaksi tapausta, jossa harjoittelu on jouduttu keskeyttämään.

Erityisesti kahden viime vuoden aikana ovat kuvioihin tulleet maahanmuuttajaopiskelijat. Rajamäenkin luotsaamasta henkilökunnasta noin kaksi kolmasosaa on ulkomaalaistaustaisia. Tulokkaita työharjoitteluun olisi enemmän kuin voidaan ottaa.

Kerroshoitajan työ ei sovi kaikille

Marina Palacessa niin opiskelijat kuin vakituisetkin kerroshoitajat toimivat aina työpareina, mikä takaa korkean laadun.

─ Tiedän, että muissa hotelleissa on yksin työskentelyä, mutta meillä työskennellään pareittain. Toinen tekee huoneen puolta ja toinen kylpyhuonetta. Opiskelijan mukana on aina vakituinen työntekijä, heitä ei jätetä yksin, Rajajärvi kuvailee.

Rajajärven mukaan kerroshoitajan työssä vaaditaan oma-aloitteisuutta, maalaisjärkeä, havainnointikykyä ja ripeyttä. Ja tietysti fyysistä kuntoa.

─ Siivousalan opiskelijoilla on käsitystä enemmän laitossiivouksesta, ja se on fyysisesti paljon kevyempää työtä kuin kerroshoito. Osa ei jaksa sitä ja karsiutuu pois aika äkkiä, hän lisää.

Lähtevänoja kiittelee N-Cleanin työntekijöitä iloisiksi ja ahkeriksi. Hyvä asenne tuleekin kerroshoitajalla olla, kohtaahan tämä jatkuvasti eri puolilta maailmaa saapuvia hotellin asiakkaita. Työhön liittyy myös huonepalvelua.

Jokaista, joka kulkee ohi, tervehditään. Koska tämä on kansainvälinen hotelli, ei kielitaitokaan huonoksi ole, toteaa Lähtevänoja.

Tuttua opettajakuntaa on helppo lähestyä

Lähtevänoja on ollut yli 15 vuotta mukana TAIn palvelu- ja liikealan neuvottelutoimikunnassa toimien tälläkin hetkellä sen puheenjohtajana.

Hänen aikanaan hotellissa on järjestetty työpaikkaohjaajakoulutusta, EU-rahoitteista Laakeri-koulutusta ja myös ammatti-instituutin opettajia on ollut tutustumassa hotellin arkeen vastaanoton puolella.

Lähtevänoja toivoo, että hyväksi koettu yhteistyö pysyisi edelleen kiinteänä, vaikka molemminpuolinen kiire ja resurssit asettavat nykypäivänä omat rajoitteensa.

Teksti ja kuvat: Lea Froloff

Turun ammatti-instituutti tekee alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä useiden ammattilaisten ja yritystoimijoiden kanssa. TAIn tarinoissa haluamme nostaa esiin huipputekijöitä ja -osaajia eri ammattiryhmistä. Tavoitteena on tuoda esiin nykyaikaista ammatillista osaamista, kehittämisintoa ja koulutusta sekä yhteistyöyrityksiä.