Pikajuoksija Johanna Kylmänen, 18, tähtää ammattiurheilijan uraan. Lähihoitajaopinnot Turun ammatti-instituutissa tuovat varmuutta tulevaisuuteen. ‒ Toivottavasti pysyn terveenä, että pääsisin urheilemaan pitkään. Jos urheilu-ura päättyy, tiedän pääseväni töihin valmistuttuani.

Ilta on jo Kupittaan puistossa pimennyt, kun Johanna Kylmänen aloittaa harjoitukset urheiluhallilla.

‒ Tällä hetkellä on menossa peruskuntokausi eli treenataan ja valmistaudutaan vuoden 2021 kisoihin. Korona tosin vaikuttaa siihen, mitä kisoja pidetään ja pidetäänkö niitä ylipäänsä.

Johanna opiskelee lähihoitajaksi TAIssa jo toista vuotta. Sekä Kolumbian että Suomen kansalaisena hän pitää siitä, koulussa on paljon eri maista lähtöisin olevia opiskelijoita.

‒ On turvallinen olo, ihmiset otetaan hyvin vastaan eikä ole syrjintää. Opettajat ovat mukavia ja haluavat meidän parastamme. On aina mukavaa mennä kouluun, kiittelee Johanna TAIn monikulttuurista ilmapiiriä.

Lähihoitajaopinnot hän valitsi, koska haluaa tulevassa työssään auttaa ihmisiä.

‒ Lukemisesta en niinkään pidä. Täällä me teemme asioita ja harjoittelemme sitä, miten ihmisiä autetaan eri tilanteissa ja valmistaudumme siihen. Opiskelemme myös matematiikkaa, lääkelaskuja ja muuta. Se sujuu, kun vain keskittyy, Johanna kertoo.

Alussa Johannaa innosti ajatus lasten parissa työskentelystä, nyttemmin kiinnostuksen kohteet ovat jo monipuolistuneet.

En vielä tiedä mihin päädyn, mutta opiskelun jälkeen aion pitää välivuoden ja keskittyä yleisurheiluun täyspäiväisesti ja ammattimaisesti.

Haastattelua tehtäessä Johanna on ollut kolmatta viikkoa työelämässä oppimassa Kerttulin vanhainkodissa.

‒ Olen kyllä tykännyt, joka päivä on siellä erilainen. Huomaan, että viikonloppunakin on vähän jo ikävä asukkaita.

Urheiluakatemia auttaa yhdistämään opiskelun ja urheilun

Johannan opintojen ja urheilemisen yhdistämistä tukee Turun Seudun Urheiluakatemia, jonka urheilijoihin Raision Kuulaa edustava Johanna kuuluu.

Urheiluakatemia on oppilaitosten, urheilijoiden, urheilun lajiliittojen, urheiluseurojen, Turun kaupungin ja urheilun tukipalveluja tarjoavien tahojen muodostama yhteistyöverkosto.  Se on tarkoitettu kansainvälisellä tasolla oleville ja sinne pyrkiville urheilijoille.

‒ Pääsen klo 7.45 alkaviin aamutreeneihin ja saan sillä tavoin urheilun opintojen oheen. Opettajat ymmärtävät, että urheilu on se minun juttuni. Jos olen joltain tunnilta pois, pitää itseni omatoimisesti huolehtia siitä, että saan tiedot tunnilla tehdyistä asioista.

Tavoitteen pitää olla iso

Johannan valmentajana toimii hänen isänsä Ari Kylmänen.

‒ Olin noin 11-vuotias, kun isäni huomasi kykyni, sen että minulla on ominaisuus juosta hyvin. Menin Raision Kuulan seurakisoihin ja sieltä se lähti.

Päälajiinsa 100 metrin pikajuoksuun keskittyvä Johanna on kokeillut myös muita yleisurheilulajeja: pituutta, korkeutta, heittolajeja, ja pelasipa hän aikansa myös jalkapalloa.

Johanna muistelee huippumenestystään Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa kesällä 2019 pidetyillä Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla. Tyttöjen 100 metrin matkalta kaulaan pujotettiin hopeamitali.

‒ Tiesimme, että minulla olisi pieni mahdollisuus mitalitaisteluun. En kuitenkaan olisi uskonut, että tuon värinen olisi tullut. Se oli kyllä iso yllätys ja onnistunut reissu, kokonaisuus oli mahtava, iloitsee Johanna.

Hänen suurin haaveensa kilparadoilla on päästä kisaamaan aikuisten arvokisoihin ja tietenkin - olympialaisiin.

‒ Totta kai jokaisella urheilijalla on haave päästä arvokisojen finaaliin ja saada mitalikin. Mutta askel kerrallaan, en ota paineita. Se kuitenkin on tavoite ja tavoitteen pitää olla iso, sanoo Johanna päättäväisesti.

Teksti ja kuvat: Lea Froloff