Aikuisopiskelijalla on useimmiten takanaan aikaisempaa koulutusta ja työelämässä saavutettua kokemusta. Jos alanvaihto tai oman osaamisen täydentäminen kiinnostavat, voi uuden tutkinnon suorittaa hyvinkin joustavasti.

Lue lisää

36-vuotias Matthieu Alfont on pitkän linjan IT-ammattilainen. Takana on kaksitoista vuotta Telialla, joista viimeisimmät vuodet IT-puolen suurasiakasprojektipäällikkönä. IT-alan töihin hyvän pohjan antoi Turun ammatti-instituutissa suoritettu datanomin tutkinto.

Viime vuonna päätin kouluttaa itseäni lisää ja lähdin Turun ammatti-instituuttiin opiskelemaan sähkö- ja automaatioalaa. Valmistuin kymmenessä kuukaudessa sähköasentajaksi. Toisista tulee automaatioasentajia, itse tein kiinteistöalan sähkötöitä.

Alfont aloitti sähköautomaatioasentajan perustutkinnon opinnot viime vuoden tammikuussa, ja jo marraskuussa hänellä oli käsissään tuore tutkintotodistus.

‒ Nuoremmille opiskelijoille korona-aika varmastikin toi haasteita. Itse olen urani aikana tehnyt niin paljon etätöitä, ettei etäopiskelu tuottanut ongelmaa. Opiskelu oli sulavaa, pääasia että tunnit saatiin pidettyä.

Kesäoppisopimus nopeutti valmistumista

Opintoihin kuuluvan työharjoittelun Alfont suoritti naantalilaisessa Henko Sähkössä kesäoppisopimuksella.

Kesäoppisopimus omalta osaltaan edistää opiskelijan valmistumista ja siirtymistä työelämään. Se on määräaikainen työsopimus, jossa opiskelija saa työpaikalta ohjauksen ja palkkaa alan työehtosopimuksen mukaisesti. Kesäoppisopimus solmitaan työpaikan, oppilaitoksen ja opiskelijan kesken.

Kesäoppisopimuksen päätyttyä Alfont jatkoi samassa yrityksessä harjoittelijana ja tuntityöntekijänä.

‒ Syyskuussa luokanvalvojani kävi työpaikalla morjenstamassa ja totesi, että voisin saada paperit käteen jo marraskuussa. Yhteisiä aineita minun ei tarvinnut suorittaa, sain ne luettua hyväksi vanhoista opinnoista. Opinnot olivat pelkästään sähköalaa itseään.

Tyypillisesti perustutkinnon suorittaminen aikuisopiskelijoilla kestää puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen. Alfont valmistui sähköasentajaksi nopeasti ja joustavasti.

‒ Jos pystyt työharjoittelun kautta osoittamaan kaiken vaadittavan käytännön osaamisen, opinnot on mahdollista suorittaa nopeammassa syklissä.

Sähköala kehittyy ja digitalisoituu nopeasti

Alfont kiinnostui sähköalasta jo vuosia sitten työskennellessään apulaisena sähköalan yrityksessä.

‒ Ilman sähköä ei mikään toimi. Sähköala on vielä vanhoillinen ala, jolla vaikuttavat yhä monet vanhat periaatteet ja normit. Se elää parhaillaan aika roimaa murrosta ja kehittyy todella nopeasti.

Sähköala veti häntä puoleensa ennen kaikkea alan voimakkaan digitalisoitumisen vuoksi.

‒ Halusin laajentaa omaa osaamistani siten, että pystyn tekemään koko skaalan tietotekniikasta sähkötöihin. Nyt kun perinteikäs sähköala digitalisoituu, voi sekä IT-puolen että sähköpuolen hallitsevalla ihmisellä olla jatkossa kovakin kysyntä. 

IT-alan osaajat ovat tyypillisesti koodareita, mutta Alfont itse on suuntautunut infrapuoleen.

‒ Monessa yrityksessä on huomattu, että infrapuoli on heillä retuperällä. On herätty siihen, onko heidän verkkonsa turvallinen ja ovatko siellä kaikki tarvittavat suojaukset.

Muutosten vuosi

Korona-aika oli vaikuttanut rankasti myös Henko Sähkölle, ja Alfontilta työt siellä loppuivat kaksi viikkoa valmistumisen jälkeen.

‒ Työnantajan kollega pyysi minua töihin Tyks Majakkasairaalan työmaalle. Toimin siellä jonkin aikaa sähköasentajana vastaten koko alueen työmaasähköistä.

Helmikuussa Alfont aloitti uuden työn sähköautojen latauslaitteita tarjoavan InterControlin teknisessä kehityksessä ja myynnissä. Työssään hän viihtyy todella hyvin.

‒ Toimin InterControlilla teknisenä kehittäjänä liittyen sähköauton latauslaitteisiin ja IT-puolen digitalisaatioon. Jatkossa toimin myös teknisenä asiantuntijana ja myyjänä. Työssäni pääsen hyödyntämään molempien alojen ammattitaitoani.

Muutosten vuosi huipentui loppuvuodesta vietetyillä häillä. Alfontin perheeseen kuuluu Ritva-vaimon lisäksi 11-vuotias mäyräkoira Tepi.

Opintoihin heittäytyminen kannattaa

Alfont kannustaa hakeutumaan aikuisopintojen pariin, jos alanvaihto tai oman osaamisen täydentäminen houkuttavat.

‒ Jos on yhtään mielenkiintoa, kannattaa ehdottomasti heittäytyä. Jos sähköalalla haluaa, että opinnoista on vielä tulevaisuudessa hyötyä, suosittelisin lisäksi hyödyntämään IT-puolta. Älyvalaistukset tulevat nimittäin todella ryminällä. Kun aikaisemmassa työssäni aloimme asentaa älyvalaistuksia asukkaiden omakotitaloihin, pystyin oman IT-taustani vuoksi heti asentamaan myös niitä.

‒ Haluan opiskella vielä lisää. Suunnittelen jatko-opintoja joko yliopistolle tai ammattikorkeakouluun konetekniikan puolelle. Etäopiskelu on tätä päivää ja itselleni paras vaihtoehto, sanoo myös edellisen tutkintonsa töiden ohessa suorittanut Alfont.

‒ Ennen puhuttiin, että kyllä hyville tyypeille aina töitä riittää. Tänään työpaikoilla vaaditaan koulutusta. Yritykset kannustavat siihen, että ihmiset opiskelevat ja saavat sitä kautta viimeisintä tietoa.

Teksti ja kuva: Lea Froloff