TAIn liiketalouden opiskelijat viihtyvät työharjoittelussa liikelahjoihin erikoistuneella Mastermarkilla erityisen hyvin. Kun nuori vasta tutustuu työelämään, on kaikki hänelle alussa uutta. Siksi on tärkeää, että hänet otetaan mukaan osaksi tiimiä.

Mastermark Oy:n toimitusjohtaja Lauri Honka esittelee yrityksen tuotantotiloja.

‒ Yhtenä Mastermarkin tavoitteena on tukea nuoria, jotka tulevat ensimmäistä kertaa työelämään. Heille on tärkeä kokemus saada tutustua työhön sekä se, että heidät otetaan osaksi työyhteisöä ja heille myös luotetaan työtehtäviä. Mielestäni olemme onnistuneet hyvin, toteaa Mastermark Oy:n henkilöstöpäällikkö Anneli Honka.

Mastermark Oy on Turussa vuonna 1978 perustettu, maamme suurin liikelahja-alan palveluyritys. Perheyritys työllistää satakunta työntekijää ympäri Suomen. Emoyrityksen rinnalla toimii lisäksi kulutustavaroiden maahantuonti- ja markkinointiyritys Mastermark Brands Oy.

Toimitusjohtaja Lauri Honka esittelee Mastermarkin Orikedolla sijaitsevia tuotantotiloja. Täällä yritysten valitsemat käyttöesineet varustetaan asiakasyritysten logoilla, pakataan ja lähetetään logistiikkakeskuksesta liikelahjoiksi maailmalle.

Mastermark jatkojalostaa ja myy liikelahjoja, jotka auttavat kaikenkokoisia yrityksiä vahvistamaan omaa brändiään ja lisäämään brändinäkyvyyttä sekä palkitsemaan ja motivoimaan henkilökuntaansa.

51 maahan ympäri maailman tuotteita toimittava Mastermark palvelee asiakkaitaan avaimet käteen -periaatteella. Yritys suunnittelee asiakkaalle oman tuotemalliston, huolehtii tuotteiston hankinnasta, tilauskanavasta, jakelusta ja laskutuksesta.

Toimitusjohtaja Lauri Honka korostaa, että tuotteiden tulee vastata käyttäjiensä arvoja ja elämäntyyliä.

‒ Jos tuote on laadukas, kestävä ja käyttäjälleen merkityksellinen, on se myös erittäin hyvä markkinointiviestintäväline. On tärkeää, että tuote on vastuullisesti tuotettu ja ekologinen. Parasta ekologisuutta on, jos tuote kestää käytössä kymmeniäkin vuosia.

Työntekijät ovat ihmisiä – eivät pelkkiä numeroita

‒ Perheyrityksen arvojen mukaisesti täällä jokainen työntekijä tunnetaan nimeltä ja jokainen otetaan yksilönä. Aina pitäisi muistaa kysyä, mitä sinulle kuuluu ja miten kotona ovat asiat, kertoo Anneli Honka.

Lauri Honka muistuttaa, että tavallisesti ihminen käyttää suurimman osan valveillaoloajastaan työhön. Senkin vuoksi on tärkeää, jos voi olla ylpeä tiimistä, johon kuuluu. Tiiminvetäjän ja työnantajan tehtävä on vahvistaa tiimihenkeä ja rakentaa yhteistä identiteettiä yrityksen sisällä.

‒ Loppupeleissä on kyse siitä, kuinka kohtelemme toisiamme. Häviätkö isoon organisaatioon ja olet työntekijä numero 10112 vai oletko henkilö omalla nimelläsi? Täällä harjoittelijat, vuokratyöntekijät ja vakituiset työskentelevät samalla viivalla. Toivomme, että jokainen kokee olevansa osa tiimiä, vaikka olisikin täällä vain vähän aikaa.

Nuoren itsetuntoa ja minäkuvaa vahvistaa tunne siitä, että hänet hyväksytään joukkoon.

Nuorelle on tärkeää, että häneen luotetaan ja että hän huomaa pärjäävänsä. Monet ovat meiltä lähtiessään sanoneet, että nyt on hyvä hakea töitä muualtakin. Takana on hyvä pohja, jolta ponnistaa, kertoo Anneli Honka.

Nuoria tulee rohkaista elämässä eteenpäin

‒ Ei ole oleellista, jos sinulla ei ole juuri sellaista koulutusta, joka kyseiseen tehtävään katsotaan hyväksi. Jos olet motivoitunut johonkin tehtävään ja sinulla on meillä vaadittavat perustaidot eli sujuva englannin kielen taito, osaat laskea ja osaat tuottaa tekstiä, tulet toimeen muiden kanssa ja olet tiimipelaaja, aivan varmasti on mahdollisuus mennä eteenpäin, Anneli Honka vakuuttaa.

Hänellä on tärkeä viesti tulevaisuudestaan huolestuneille nuorille:

‒ Aina ei tarvitse olla se kympin tyttö, joka kirjoittaa monta ällää. Hyvin voi olla se vitosen tai kutosen tyttö tai poika, joka elämäntilanteensa vuoksi ei ole voinut sillä hetkellä opiskella täysipainoisesti. Kuitenkin hänellä on mahdollisuuksia ihan mihin vain. Sellaista pitäisi mielestäni tukea varsinkin näinä pandemian aikoina. Nuoria syrjäytyy, ja kuitenkin heissä on Suomen tulevaisuus.

Anneli Honka pohtii aikaisempien sukupolvien vahvaa sitoutumista työelämään ja myös työnantajaansa. Hän mainitsee esimerkkinä oman isänsä, joka työskenteli yli 30 vuotta Nesteen jalostamolla. 2000-luvun nuorissa Honka havaitsee tiettyä levottomuutta.

‒ Nuoret poukkoilevat työpaikasta toiseen, haluavat fiilistellä ja kokeilla erilaisia töitä. Olen koittanut neuvoa, että jossain vaiheessa on hyvä juurtua. Parikymppisenä on toki hyvä etsiä paikkaansa, mutta ennen pitkää on hyvä löytää kiinnostuksensa kohde ja edetä siinä. Muuten koko elämä on poukkoilemista asiasta toiseen, eikä ehkä koskaan pääse sen syvemmälle.

Työnantajalle pidempiaikainen työsuhde on tärkeä. Honka muistuttaa, että myös yrityksen sisällä voi kehittyä ja päästä eteenpäin.

‒ Eräskin nuori aloitti täällä varastossa, siirtyi sitten myyntiin ja on nyt ostopuolella. Samalla hän on suorittanut loppuun tradenomin tutkinnon. Täällä hän on saanut kolmesta ihan erilaisesta tehtävästä hyvän kokemuksen.

Mastermarkin tuotantotilat sijaitsevat Turun Orikedolla.

Teksti ja kuvat: Lea Froloff

Turun ammatti-instituutti tekee alueellista ja valtakunnallista yhteistyötä useiden ammattilaisten ja yritystoimijoiden kanssa. TAIn tarinoissa haluamme nostaa esiin huipputekijöitä ja -osaajia eri ammattiryhmistä. Tavoitteena on tuoda esiin nykyaikaista ammatillista osaamista, kehittämisintoa ja koulutusta sekä yhteistyöyrityksiä.