Kaksi ravintola-cateringalan opiskelijaa sekä TAIn asiantuntijat opettaja Niina Vahtera ja ohjaaja Sofia Tamminen edustivat TAI:ta ja Suomea Portugalissa Lissabonin suurlähetystön Suomi-juhlaviikolla. Viikon teemana oli Suomen rikas ruokakulttuuri. Jaksot toteutettiin Erasmus+ -rahoituksella.

Vihdoinkin matkaan

Tätä hetkeä olimme odottaneet kauan, sitä että istuisimme linja-autossa kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Puolen vuoden suunnittelutyö oli saatu valmiiksi, olimme valmistautuneet parhaamme mukaan. Matkan aikana kertasimme ja varmistimme, että olihan kaikki tarpeellinen mukana: passit, kuusenkävyt, männynoksat, mustikanvarvut, vehnän tähkät, drinkkien koristeet, siniset rusetit, tarjoiluvaatteet jne. Olimmehan me menossa Lissaboniin Suomen suurlähetystöön tekemään Suomi-juhlaviikkoa. Tämän vuoden teemana meillä oli Suomen rikas ruokakulttuuri ja jaoimme Suomen kolmeen eri alueeseen: Lappi, Järvi-Suomi sekä Saaristo. Nämä alueet raaka-aineineen, tarinoineen ja esille laittoineen näkyivät sekä ruoissa että cocktaileissa.

Pikainen yöpyminen Scandic Airportissa ja perjantai-aamulla aikainen lähtö kohti uutta seikkailua. Meidän tiimissä olivat Niina-ope, Sofia-ohjaava sekä opiskelijat Leila ja Vilma. Brysselin välilaskun jälkeen saavuimme Lissaboniin, missä meitä odotti historiallinen ja pittoreski kaupunki, lämmin ilma sekä ystävällinen kuljettaja. Viikonlopun aikana tutustuimme kaupunkiin sekä ryhmäydyimme Rasekosta tulleen kokki-tiimin kanssa. Päiviin mahtui nähtävyyksiin tutustumista, meriristeilyä, toinen toistaan kauniimpia rakennuksia, historiaan tutustumista, paikallisten herkkujen maistelemista sekä paljon askeleita. Lauantain kohokohta oli käynti Carminin viinitilalla. Neljän tunnin ajomatkan aikana näimme maaseutua sekä silmän kantamattomiin istutettuja viiniköynnöksiä ja korkkipuita. Kohteessa meitä odotti tehdaskierros, valmistusprosessi, viinikellari sekä tasting. Sunnuntai-illalla kokoonnuimme yhdessä ruokailemaan ja kävimme tulevan viikon työkuviot läpi. Huomenna pääsemme aloittamaan työskentelyn Suomen suurlähetystössä.

Matkaan lähtijät Turku Education -huppareissa, kuva Niina Vahtera

Työskentelyä suurlähettilään residenssissä

Toteutimme Portugalissa Suomen suurlähettilään luona neljä eri tilaisuutta. Ensin illallinen Portugalin tiede-, teknologia- ja korkeakoulutuksen ministerille sekä muille koulutuksen edustajille. Keskiviikkona lounas eri maiden suurlähettiläille ja torstaina maisteluillallinen ravintola-alantoimijoille ja median väelle. Viimeinen tilaisuus oli perjantaina, bisneslounas suomalaisille yritysedustajille. Tilaisuudet alkoivat aina alkujuomilla ja cocktailpaloilla upeassa miljöössä, kattoterassilla. Tämän jälkeen siirryttiin kauniiseen ruokailutilaan nauttimaan ruokailusta.

Jokaiseen tilaisuuteen meillä oli erikseen suunniteltu menu, siihen sopivine juomineen. Toimme kaikessa esille suomalaista ruokakulttuuria, luontoa ja raaka-aineita sekä tarinoita yhdistämään nämä toisiinsa. Tilaisuudet olivat kaikki erilaisia. Omanlainen luonne, protokolla, tarjoilujärjestys, työskentelytapa ja etikettisäännöt tekivät meidän päivistä erilaisia ja erittäin opettavaisia.

Vieraat olivat todella kiinnostuneita, keitä me olemme ja mistä tulemme. Saimme kiitosta ammattimaisuudesta ja sydämellä tehdystä työstä. Koimme ylpeyttä ammatillisen koulutuksemme tasosta, jonka avulla oli turvallista työskennellä. 

Koimme ylpeyttä ammatillisen koulutuksemme tasosta, jonka avulla oli turvallista työskennellä.

It`s all about the people ja laskeutuminen kotimaahan

Saavutimme tavoitteemme ja onnistuimme luomaan kokonaisvaltaisia elämyksiä suurlähetystön vieraille ja tarjoilemaan palan suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria. Tarjoilijat palvelivat tunteella ja taidolla, Rasekon kokit keittivät ammattitaidolla ja intohimolla. Jokainen tiimin jäsen edusti moitteettomasti, nöyränä, periksiantamattomana, suurella sydämellä ja ilolla. Oli hienoa olla osana tällaista tiimiä.

Jokainen tiimin jäsen edusti moitteettomasti, nöyränä, periksiantamattomana, suurella sydämellä ja ilolla. Oli hienoa olla osana tällaista tiimiä.

Suurlähettiläämme Satu Suikkari-Kleven yhdessä miehensä Augustin kanssa osoittivat aitoa kiinnostusta suomalaista ammatillista koulutusta kohtaan, halua edistää meidän kehittymistä sekä vilpitöntä vieraanvaraisuutta. Saimme kutsun lauantaina kiitoslounaalle, jonka valmisti heidän intialaissyntyinen yksityiskokki Devi. Tämän jälkeen teimme päiväretken Cascaisin merenrantakaupunkiin ja ihastelimme avautuvaa Atlantin valtamerta.

Saimme myös solmittua yhteistyön Plateform-yhtiön kanssa, jolla on 24 eri liikeidealla toimivaa ravintolaa Lissabonissa. Heidän lippulaivansa, kahden Michelin-tähden ravintola ALMA toimiikin tulevien viikkojen ajan Leilan ja Vilman työssäoppimispaikkana. Paljon tsemppiä teille tytöt!

Alma-ravintolan omistaja ja TAIn Niina, Vilma ja Leila, kuva Niina Vahtera

August kertoi, että tärkeässä neuvottelussa oli tullut esille lause: ” It´s all about the people ” ja tämän kuulimme useampaan kertaan isäntäparin kiitospuheissa. Ja niinhän se on. Kun ihmiset tekevät ihmisille, vilpittömästi, aidosti ja palavalla halulla kehittyä, syntyy hienoja asioita.

Laskeutuessamme syksyiseen Suomeen olimme hieman väsyneitä, mutta onnellisia. Pohtien, että pala meistä jäi Lissabonin lämpöön mutta varmasti otimme sieltä pienen palan myös mukaamme.

Obrigada!

Teksti ja kuvat: Niina Vahtera ja Sofia Tamminen