Turun ammatti-instituuttiin haki ensisijaisena toiveena yhteensä 1 423 nuorta. Aloituspaikkoja eri alojen perustutkintoihin oli tarjolla 1 345. Opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan 16.6.2022.

Turun ammatti-instituutti pärjäsi hyvin toisen asteen kevään yhteishaussa. Ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Kokonaishakijamäärä kasvoi vuoden takaisesta lähes 800 hakijalla ja kevään 2022 haussa hakijoita oli kaikkiaan 5 601. Hakijamäärän kasvua selittävät osaltaan hakutoiveiden määrän kasvu viidestä seitsemään sekä uusi tutkintoon valmentava TUVA-koulutus.

– Turun ammatti-instituutti oli selvästi maakunnan vetovoimaisin oppilaitos, kun tarkastellaan ensisijaisten hakijoiden määrää tarjolla oleviin aloituspaikkoihin nähden kaikkien tutkintojen osalta. Osaajapulasta kärsivien rakentamisen klusterin alojen sekä sosiaali- ja terveysalan menestyminen lämmittivät mieltä erityisesti, toteaa ammatillisen koulutuksen johtaja Hannu Immonen.

Kevään yhteishaun suosituimmat hakukohteet olivat turvallisuusalan perustutkinto sekä media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, joihin hakijoita oli yli kaksinkertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Suosittuja olivat myös hius- ja kauneudenhoitoalan sekä lääkealan perustutkinnot, jonne ensisijaisia hakijoita oli lähes kaksinkertainen määrä tarjolla oleviin aloituspaikkoihin nähden. Myös talotekniikan, tekstiili- ja muotialan, matkailualan, laboratorioalan sekä sähkö- ja automaatioalan koulutuksiin oli ensisijaisia hakijoita enemmän kuin tarjolla olevia aloituspaikkoja.

Määrällisesti eniten ensisijaisia hakijoita oli sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon, jossa hakijoita oli lähes yksi jokaista aloituspaikkaa kohden. Turun ammatti-instituutti on pyrkinyt kasvattamaan alan vetovoimaa solmimalla kumppanuussopimuksia yksityisten hoiva-alan toimijoiden kanssa, luomalla uusia innovatiivisia oppimisympäristöjä ja kehittämällä polkuopintoja toisen asteen koulutuksesta korkeakoulutukseen.

Oppilaitokset julkistavat opiskelijavalinnan tulokset 16.6.2022. Koulutukseen valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 30.6.2022.

TUVA-koulutus nyt ensimmäisten kertaa mukana yhteishaussa 

Uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) korvaa lukiostartin ja kymppiluokan sekä ammatilliseen koulutukseen valmentavan (VALMA) koulutuksen.

Koulutus on suunnattu nuorille, jotka eivät vielä tiedä jatkopolkuaan peruskoulun jälkeen tai, jotka haluavat korottaa peruskoulun arvosanoja, vahvistaa opiskelutaitojaan tai parantaa suomen kielen taitoaan. 

TUVA-koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa sellaiset opiskeluvalmiudet, jotta voi hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja suoriutua näistä opinnoista. 

Turun ammatti-instituutin TUVA-koulutukseen haki yhteishaussa ensisijaisena hakutoiveenaan 42 nuorta. Aloituspaikkoja koulutukseen on tarjolla 54.  

Haku perusopetuksen jälkeiseen tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) on käynnissä myös yhteishaun päättymisen jälkeen.

Jatkuva haku vapaille opiskelupaikoille

Ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Tutustu jatkuvan haun koulutustarjontaan TAIn verkkosivuilla ja täytä hakemus.

•    Lue lisää TAIn jatkuvasta hausta ja tutustu haussa oleviin koulutuksiin.