Turun ammatti-instituutissa kondiittorimestariksi opiskeleva Oskari Takkinen rakastaa alaansa. Lokakuussa hän pääsee näyttämään taitonsa WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailuissa.

WorldSkills International on 31.5.2022 tiedottanut, että WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailua ei pystytä pitämään sovitusti Kiinassa lokakuussa maan huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Kilpailu toteutetaan WorldSkills 2022 Special Edition -nimellä hajautetusti eri puolilla maailmaa syys-marraskuun välisenä aikana.

LUE LISÄÄ:

Kondiittorikisälli Oskari Takkinen ja Skills-huippuvalmentaja Arja Kohonen-Masalin tietävät, että suklaata täytyy käsitellä hellävaraisesti. Kuva: Lea Froloff

Oskari Takkinen käsittelee lastalla pöydälle kaadettua notkeaa suklaata. Valmistautuminen lokakuussa Shanghaissa järjestettäviin WorldSkills-kilpailuihin on jo alkanut.

‒ En olisi tässä pisteessä, jos ei olisi osaavat ja innokkaat opettajat. Opettajia täytyy kiittää siitä, että olen lähtenyt kisaamaan ja että olen innokas myös jatkamaan opintoja koko ajan, Oskari sanoo.

Ensimmäisen kerran Oskari mitteli ammatillisia taitojaan Suomen Leipuriliiton leipurikondiittoriopiskelijoille järjestämissä Rinkeli Grand Prix 2017 -kilpailuissa Kotkassa, joissa voitti kultaa. Seuraavana vuonna Rinkeli-kisat pidettiin Turussa, sieltä Oskari toiseen kertaan toi kultaa kotiin. Eivätkä Taitaja2018-kilpailut Tampereella sujuneet yhtään heikommin, kultaa tuliaisina sieltäkin.

‒ Onhan voitto kiva palkinto kaikesta nähdystä vaivasta. Ja aina on paras suoritus tehty ja sillä saatu menestystä, sanoo Oskari vaatimattomasti.

Osa kilpailujen tehtävistä saadaan tietää etukäteen, joten niitä ehtii harjoitella. Niiden lisäksi tulee aina yllätystehtävä paikan päällä. Esimerkiksi Taitajissa yllätystehtävänä oli täytekakun valmistus ja sen koristelu suklaavaakunalla ohjeen mukaan.

Oskari Takkinen valmistui elintarvikealan perustutkinnosta TAIsta vuonna 2018. Sen jälkeen pari vuotta vierähti töissä. Kondiittorin kisällitutkinnossa Oskari jatkoi syksyllä 2020 valmistuen vuoden alussa kisälliksi. Tällä hetkellä hän suorittaa kondiittorimestarin erikoisammattitutkintoa.

Erityisen tyytyväinen Oskari on kisällitutkinnon näyttöön valmistamaansa bambuaiheiseen suklaatyöhön. Kuva: Oskari Takkinen

Elintarvikealan lehtori Arja Korhonen-Masalin kuvaa Oskaria tekijäks​i ja osaajaksi:

‒ Kun Oskari tuli opiskelemaan perustutkintoa, heti näki että tuosta pojasta kuulemme vielä. Oskari oli jo pikkasen ollut työelämässä, ja hänellä oli otetta tekemiseen. Lähetettiin sitten Oskari heti kilpailemaan, ja hän oli siitä innostunut. Heti tuli kultaa ja kultaa, ja voittoputki on vaan jatkunut.

WorldSkills tarjoaa näytön paikan

WorldSkills-kilpailuissa Takkiselle annetaan paljon vastuuta. Itsensä lisäksi hän edustaa kilpailuissa kondiittorialaa, oppilaitosta, työnantajaa, yhteistyökumppaneita ja koko Suomea. Oskarille se käy, sillä hänestä huokuu rakkaus alaa kohtaan.

Pâtisserie and Confectionery -kilpailulajin tehtävät julkaistaan heinäkuussa, ja silloin valmistautuminen toden teolla alkaa.

‒ Valmentautumisesta tulee kolmeksi kuukaudeksi minulle päivätyö. Kun saadaan tietää tehtävät, alkaa tuotteiden kehittely: maut ja ulkonäkö sekä kaiken treenaaminen, jotta suoritus on virheetön ja pysytään aikataulussa, kuvailee Oskari.

Valmentautuminen kisaan tarkoittaa ennen kaikkea asioiden toistoa ja taas toistoa.

‒ Tavoitteena on tehdä taas se paras suoritus, ja toivottavasti se riittää ykkössijalle, koskaanhan ei voi tietää. Kisatilanne on aina mitä on, parhaimpaan tulokseen tähdätään, Oskari lupaa.

‒ Tiedän, että Oskari on sitoutunut ja tekee parhaansa. Kilpailutilanne on aina jännittävä ja siellä voi tapahtua yllättäviä juttuja, mutta Oskari on aika kylmähermoinen kaveri, luottaa Arja.

Arvoina ilo, rentous ja ammattitaito

Skills-huippuvalmentaja Arja Korhonen-Masalin Turun ammatti-instituutista toimii valmennusringissä Oskarin lähivalmentajana. Kaksikko on jo vuoden päivät kypsytellyt ajatusta, että Shanghaihin lähdetään.

Kilpailija tarvitsee ympärilleen kannustavat henkilöt. Valmennusrinkiin kuuluu edustajia useista oppilaitoksista. Saimaan ammattiopisto Sampossa Lappeenrannassa vaikuttaa lajin lajipäällikkö Markku Vengasaho, toisena Skills-huippuvalmentajana toimii Juliana Hokkanen Etelä-Savon ammattiopistosta ja Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta lähtee kisoihin lajin Skills-ekspertti Outi Suopanki. Tiimin ohjenuorana on ilo, rentous, ammattitaito ja toisten kunnioittaminen.

Takkinen ja Korhonen-Masalin ovat yhdessä käyneet valmentautumassa Lappeenrannassa.

‒ Lappeenrannassa on hyviä koulutuksia ja maan parhaimpia kouluttajia. Siellä on harjoiteltu erilaisia teemoja, kuten petit fours -pikkuleivonnaisia ja showpiece -suklaaveistoksia sekä myös jälkiruokia. Nekin kuuluvat konditorialajiin, luettelee Arja.

Työ suklaatyöntekijäänsä kiittää

Salosta kotoisin oleva Takkinen löysi mieluisan työpaikan paikallisesta PetriS Chocolate -yrityksestä. Haastavassa ja mielenkiintoisessa työssä hän käsittelee suklaata kaikissa muodoissaan; jokainen päivä opettaa suklaanvalmistuksesta uutta. Suklaa on herkkä materiaali, jonka työstössä esimerkiksi lämpötila on tarkkaan säädelty.

‒ Siinä täytyy suklaan ehdoilla toimia, ei ole oikotietä onneen. Työnantajakin on todella innostunut alasta ja haluaa koko ajan tehdä uusia tuotteita, testata ja kehitellä juttuja. Teemme ne perusjutut: suklaalevyjä, suklaapatukoita ja praliineja ‒ kaikkea, mitä suklaasta voi tehdä, innostuu Oskari.

Korhonen-Masalinin mukaan kilpailutoiminta ei täysin kuvaa leipomoalan monimuotoisuutta. Vaikka vain harvat ovat mukana kilpailumielellä, kehittää kilpaileminen alaa eteenpäin.

‒ Leipomoala on paljon muutakin kuin sitä pientä piperrystä. Suomessa ala on mennyt tosi paljon eteenpäin, erikoisosaamisia nousee esiin, kuten juuri suklaatuotteet.

Monella alalle tulevalla nuorella on ajatus perustaa oma yritys ‒ ja nimenomaan konditoria.

‒ Tällä hetkellä olen tosi tyytyväinen omaan työpaikkaani ja aion kyllä jatkaa siellä tulevaisuudessa kisojen jälkeenkin, vakuuttaa Oskari.

Meriaiheinen suklaaveistos on kokonaan suklaata. Koristeeksi tarkoitetun työn Oskari valmisti suklaaveistoskurssilla yhdessä Arjan kanssa. Kuva: Lea Froloff

Teksti: Lea Froloff