Lokakuussa Leila Karhunen kisaseurueineen nousee Sveitsin lennolle. Luzernissa järjestetään 23.-26.10. WorldSkills 2022 -kilpailu, jossa Leila kilpailee tarjoilemisen maailmanmestaruudesta lajissa Ravintolapalvelut - Restaurant service.

Leila rakastaa ravintola Mamia, jossa hän työskentelee vuoropäällikkönä.

Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkintoa Turun ammatti-instituutissa suorittavalla Leila Karhusella on vankka kokemus ammattitaitokilpailuista, silti kisajännitys hiipii mieleen.

‒ Jännitys on kisapäivän alussa, ja kun pääsen itse kisatehtävään, tulee rauha: tämän takia teen tätä, rakastan tätä. Kun asiakkaat saapuvat, tiedän ettei tässä ei ole mitään, mitä en osaisi. Ja jos en jotain osaa, sovellan, Leila kertoo hymyillen.  

Yllättävissä ja muuttuvissa kilpailutilanteissa toimiminen ja kyky ratkaista ongelmia ovat kenties suurimmat haasteet kilpailijalle. Pitkien kilpailupäivien paine on raskasta fyysisesti ja psyykkisesti. Leila sanoo pyrkivänsä hyvin täydelliseen suoritukseen, mikä on myös suurin uhka kilpailemisessa.

‒ Kultamitalin voittaa se, jolla pää kestää. Jokainen tekee virheitä mutta kilpailija, joka kasaa itsensä nopeimmin ja parhaiten, on vahvoilla.

Leila kehuu Suomen maajoukkuetta superihanaksi eri alojen kilpailijoiden tukiessa toisiaan.

‒ Koululle ei ole koskaan ollut ongelmana haluni kisata. Saan monesta eri suunnasta tukea, apua, vinkkejä ja neuvoa, kun vaan kysyn, jatkaa Leila.

Alan menestynyt huippuosaaja

Tulevassa WorldSkills-kilpailussa Leilan lähivalmentajana toimii Turun ammatti-instituutin ravintolapalveluiden lehtori Niina Vahtera, yhdessä ekspertin ja lajipäällikön kanssa hän muodostaa valmennustiimin. Leilan ja Niinan yhteinen tie kisavalmennuksessa alkoi jo viisi vuotta sitten perustutkinnon aikana Huippuosaajana toimiminen -tutkinnon osassa.

Niina tuntee minut läpikotaisin ja osaa pienestäkin silmänvärähdyksestä lukea: okei, nyt Leila tarvitsee tauon tai Leila tarvitsee nyt ruokaa. Muuten valmentautumisesta ei tule mitään, Leila nauraa.

‒ Leila on lahjakas alamme ammattilainen. Kun hän valmistui koulustamme perustutkintoon, oli hän jo silloin vahvasti kilpailutoiminnassa mukana menestyen Taitaja- ja SM-parikilpailuissa. Jo niissä oli nähtävillä motivoituneen opiskelijan tapa toimia sekä vahva halu kehittää itseään, Niina kertoo.

Tällä hetkellä Leila opiskelee kolmatta tutkintoaan TAIssa. Perustutkinnon jälkeen hän suoritti Ravintolan asiakaspalvelun AT-ammattitutkinnon. Kilpailuvalmennus on jatkunut opintojen rinnalla ja Leila voitti paikan Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen EuroSkills Itävalta -kilpailuun. Tuoreimpana saavutuksena Leilalla on hopeasija Pohjoismaiden tarjoilijoiden ja kokkien parikilpailussa, joka käytiin Islannissa huhtikuussa.

Opetusravintola Taidossa Leila hioo täydellistä suoritusta hedelmien liekityksessä.

‒ Leila oli myös osana kansainvälistä tiimiä, kun toteutimme Suomen suurlähetystöissä Bangkokissa ja Lissabonissa gastronomiset Suomi-ruokaviikot. Siihen sisältyi harjoittelujakso kahden Michelin-tähden ravintolassa. Projektit toivat esille Leilan tavan toimia tiimissä sekä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kohdata uusia haasteita, Vahtera kiittää.

Vahtera itse lähtee eksperttinä tuleviin EuroSkills Puola 2023 -kilpailuihin. Hän haluaa kehittyä kilpailutoiminnassa valmentajan roolissa ja tulla osaksi tuomaritiimiä.

‒ On hienoa, että pääsen nyt seuraamaan WorldSkills-kilpailuja Sveitsissä, löytämään ideoita valmentautumiseen ja oppimaan uusia tapoja toimia. Pääsen kehittämään lajiamme sekä seuraamaan läheltä ekspertin työskentelyä ja osaltani viemään suomalaista ammatillista koulutusta maailmalle.

Tarjoilijalta edellytetään laajaa osaamista

‒ Tarjoilijalta vaaditaan paljon, ennen kaikkea tilannetajua ja asiakkaan lukemista. Lisäksi vaaditaan hyvin laaja käsitys juomista, ruuan ja juoman yhdistämisestä ja erikoisruokavalioista. Tarjoilija on kuin laaja-alainen reittiopas. Hän tuntee kaupungin, jossa työskentelee, ja antaa asiakkaille vinkkejä, Leila valottaa ammattiaan.

Tuleviin kilpailutehtäviin sisältyy paljon tuotetietoutta ja -tunnistamista. Kilpailijaa pyydetään esimerkiksi tunnistamaan sokkona viinejä tai väkeviä alkoholeja.

‒ On myös kattamista ja lohen fileeroimista, voidaan leikata tai liekittää hedelmiä salissa. Kilpailutilanteessa tämä tapahtuu joko asiakkaan edessä tai vain tuomareiden seuratessa. Arvioidaan pöydän kattamisprosessia ja sitä, miltä kate näyttää: osaako kilpailija valita oikeanlaista koristetta ja servettitaitosta valmiiksi annettuun teemaan, Leila kuvailee.

Näihin kilpailuihin olemme harjoitelleet hedelmien transeeraamista, liekittämistä sekä signature-cocktailien valmistamista. Edessä vielä on servettien taittelua, juustojen leikkaamista, bankettitarjoilua, erikoiskahvien valmistusta sekä työskentelyä viinien kanssa, luettelee Vahtera.

Vuoropäällikkönä kulinaristien suosimassa Mamissa

Leila työskentelee Casagranden talossa Vähätorilla sijaitsevassa ravintola Mamissa vuoropäällikkönä. Hän kertoo rakastavansa syvästi nykyistä työpaikkaansa. Sieltä on löytynyt itselle kuin oma pieni perhe ja koti.

‒ Kun aloitin ravintolakoulussa, oli Mami kaukainen ihme, jonne en voinut kuvitella itseäni. Mami on haastava, asiakkaat ja henkilökunta ympärillä vaativat osaamiselta tietyn tason. Jos et pärjää, pitää joko opetella tai pohtia, onko se sittenkään sinun paikkasi. Siellä saa myös todella paljon ohjausta ja opetusta. Mamissa on vakioitunut kanta-asiakasryhmä, joka olettaa saavansa meiltä tietyn tason, ja sen he myös saavat. Asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä, Leila toteaa.

Valmistuttuaan Leila haluaa rauhassa katsoa, minne omalla kokemuksellaan ammatillisesti yltää. Ihan lähitulevaisuuden unelmana on kuitenkin tuoda Sveitsistä maailmanmestaruusmitali.

Ravintola Mamissa on osaava työtiimi. Vasemmalta keittiömestari Jouni Virtanen, ravintoloitsija Marko Rauhala, vuoropäällikkö Leila Karhunen ja ravintolapäällikkö Merle Lipponen.

Teksti ja kuvat: Lea Froloff