Turun ammatti-instituutista lähtee WorldSkills-kisaan neljä opiskelijaa. Kilpailijoita osallistuu ravintolapalveluiden, tietokoneitten ja -verkkojen, hotellin asiakaspalvelun ja kondiittorin kisoihin. Kilpailijat ovat alun perin kisanneet ammattitaidon SM-tasolla Taitaja-kilpailussa.

Kilpailujen aikataulut:

  • Hotellin asiakaspalvelu 6.–9.10.2022, Montreauz, Sveitsi
  • Kondiittorit 10.–15.10.2022, Lucerne, Sveitsi
  • Tietokoneet ja -verkot 13.–16.10.2022, Goyang, Korea.
  • Ravintolapalvelut 23.–26.10.2022, Lucerne, Sveitsi

WorldSkills on kansainvälinen kilpailu, jossa nuoret kilpailevat ammattitaidoista. Se järjestetään joka toinen vuosi. Vuoden 2022 kilpailu piti alun perin järjestää Shanghaissa, mutta koronatilanteen vuoksi kisat hajautettiin viiteentoista eri maahan. Myös Suomessa järjestetään neljän lajin kilpailut lokakuun lopulla.

Turun ammatti-instituutin kilpailijoita ovat Carmen Sadiku, lajina hotellin asiakaspalvelu, Oskari Takkinen, kondiittori, Jesse Eskelinen, tietokoneet ja -verkot, ja Leila Karhunen, ravintolapalvelut.

Suurimmat syyt kisoihin lähtemiseen ovat itsensä haastaminen ja verkostoituminen.

– On hienoa päästä tapaamaan oman ikäisiä alan huippuja. Lisäksi kisoissa oppii erilaisia tapoja tehdä asioita, mitä sitten voi ottaa mukaan omaan työhön, kertoo Leila Karhunen. 

– Varmasti tulossa mahtavat kisat, ja siellä on vastassa kovia kilpailijoita, siitä ei ole epäilystäkään, sanoo Oskari Takkinen. 

– Tulee olemaan jännät kisat. Odotan innolla muiden ammattilaisten tapaamista, verkostoitumista, ja myös haastavia tehtäviä, kuvailee Jesse Eskelinen. 

Voittoon tähdätään

Kisaajilla on parhaillaan harjoittelut käynnissä lokakuussa alkavaa kilpailua varten.

– Iso osa treenauksesta on käytännön juttuja, mutta myös paljon on myös käyty tiimin kanssa syvällistä keskustelua kilpailuista, Oskari Takkinen kuvailee. 

Vaikka nuorilla on halua voittaa, jo kilpailuun pääseminen on hurja saavutus.

– Toki voittoon tähdätään, mutta valmentajan näkökulmasta on jo voitto päästä edustamaan Suomea. Joka maasta on huipputyyppejä edustamassa, ja taso on tosi kova, kertoo Marianna Virtanen, joka toimii Jesse Eskelisen valmentajana.

– Olen hyvin kilpailunhaluinen, joten lähden hakemaan voittoa, mutta enemmän menen kilpailuun tekemään parhaani, ja toivon, että se riittää maailmanmestaruuteen, Leila Karhunen naurahtaa.

Sana leviää

Vaikka ammattikoululaisille Taitaja- ja WorldSkills -kisat ovat iso juttu, muiden parissa niistä ei puhuta niin paljon. Kisoista tiedetään vasta, kun niitä pidetään omassa kaupungissa. 

– Toiveena olisi, että yritykset kuulisivat kilpailijoista, jotka saisivat sitä kautta töitä. Pikkuhiljaa tieto leviää, kun vanhat kilpailijat menevät työelämään, ja kiinnostus herää, Marianna Virtanen kertoo.

– Minusta kilpailusta on paljon hyötyä niin opiskelijalle kuin opettajalle. Opiskelija saa tästä valtavan hyvää kokemusta, ja opettaja oppii prosessin aikana aivan valtavasti asioita, sanoo Oskarin valmentaja Arja Korhonen-Masalin.