Marraskuun alussa hotelli- ja ravintola-alan kokkiopiskelijat Niki Sipilä ja Pyry Olkkonen matkustivat Saint Nazaireen, Ranskaan, työssäoppimaan ravintola Food Bariin ja ravintola Le Transatiin. Opiskelijoilla oli edessään kuuden viikon työssäoppimisjakso ulkomailla.

Opiskelijoiden mukana matkusti kokkien opettaja Riikka Mantila Lemminkäisenkadun koulutalolta. Opettajan tavoitteena neljä päivää kestävällä matkalla oli tutustua paikalliseen ammatilliseen koulutukseen ja kouluun, tutustua paikallisiin ravintoloihin sekä harjaannuttaa englannin kieltä.

Matkapäivät Ranskaan

Matkaan lähdemme jo sunnuntai-iltapäivällä, koska maanantaiaamun lento oli niin aikainen, ettei julkisia kulkuneuvoja tullut yöaikaan. Yövyimme Scandic Aviapoliksessa ja herätys aamulla oli 03.00. 

Lento Pariisin Charles de Gaullen lentokentälle lähti maanantai-aamuna 6.25. Matkatavaroiden saapuminen koneesta kesti kauan, joten myöhästyimme Nantesin junasta, johon meillä oli ostettu liput. Saimme vaihdettua liput kahden tunnin päästä lähtevään junaan. Matkustimme ykkösluokassa ensimmäisen junamatkan. Nantesista jatkoimme matkaa toisella junalla Saint Nazaireen. Perillä Saint Nazairessa olimme 17.00.

Niki Sipilä ja Pyry Olkkonen Pariisin rautatieasemalla.

Juna-asemalla meitä oli vastassa Lycée Brossaud-Blanchon ranskan ja englannin kielen opettaja Sandra Auffret. Sandra oli hoitanut Nikin ja Pyryn työssäoppimispaikat ja asumisen. Ajoimme asemalta Smartappart-hostelliin, jossa Niki ja Pyry asuvat työssäoppimisen ajan. Pitkä matka verotti voimia ja menimme aikaisin nukkumaan.

Tutustuminen Lycée Brossaud-Blanchon ammatilliseen koulutukseen

Tiistaiaamuna Sandra haki meidät autolla Brossaud-Blanchon koululle. Tutustuimme Ranskan koulutusjärjestelmään, ammatilliseen koulutukseen ja kouluun. Koulussa oli 800 opiskelijaa ja tekniikan alojen opiskelijoita enemmän. Mielenkiintoinen ja erilainen koulutusala oli lentokoneasentajankoulutus. Koulutustilat olivat normaalia suuremmat, koska työsalissa oli oikeita lentokoneita. Brossaud-Blanchon koulussa on ammatillista, alalle valmistavaa koulutusta sekä varsinaisia tutkintoja. 

Koulukierroksella Sandra Auffret Lycée Brossaud-Blanchon oppilaitoksesta ja Riikka Mantila Turun ammatti-instituutista.

Vierailu työpaikoilla

Koulukierroksen jälkeen menimme vierailemaan työpaikoilla ja tapaamaan työssäoppimisesta työpaikalla vastaavia henkilöitä. Ensin menimme FoodBariin, joka on Trignacin kaupunginosassa sijaitseva lounas- ja à la carte ravintola, ja Nikin työssäoppimispaikka. Siellä tapasimme FoodBarin ravintolapäällikön Evelyne Vallieren, jonka kanssa sovimme työvuorot ja kertasimme oppimisen tavoitteet työssäoppimisen jaksolle.

Sieltä siirryimme Trégastel -kaupunginosaan Le Transat -nimiseen à la carte ravintolaan, jossa Pyry aloitti työssäoppimisen. Tapasimme keittiömestari Mr. Malton ja sovimme työvuoroista, sekä kävimme läpi työssäoppimisen sisällön ja oppimistavoitteet. 

Työpaikkakierroksen jälkeen palasimme Brossaid-Blanchon koululle ja söimme lounasta paikallisten opettajien kanssa. Lounaan valmistivat kokkiopiskelijat ja he hoitivat myös tarjoilun. Kävelimme koululta hotellille kaupunkia katsellen. 

Ravintola Di20 Saint Nazaire. 

Illalla kävimme syömässä ravintola Di20:ssa, jota meille oli jo Suomessa suositeltu. Ravintolan omistaa Alain Simon, palkittu ranskalainen sommelier. Ravintolassa viinit maistetaan sokkona ja asiakas saa tunnistaan rypäleen ja alueen, josta viini tulee. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ravintola.

Keskiviikkona molemmat opiskelijat aloittivat työt ravintoloissa. Tutustuin Loiren laakson paikallisiin viineihin ja kävin ostoksilla keittiötyövälinekaupoissa. Matkustin junalla Pariisiin keskiviikkoiltana. 

Opiskelijoista Niki vaihtoi työssäoppimispaikkaa ensimmäisen viikon jälkeen. Ensimmäisessä ravintolassa ruoanvalmistustehtävät olivat liian helppoja. Sandra Auffret auttoi uuden paikan hankkimisessa ja Niki jatkoi työssäoppimista Michelintähtiravintolassa, La Mare aux Oiseauxissa.

Nikin ja Pyryn ulkomaanjakso sekä opettajan matkat rahoitettiin TAIn Erasmus+ -projektirahalla. TAI lähettää vuosittain ulkomaille työelämäjaksoille noin 50–80 opiskelijaa. Erasmus+ -tuki kattaa matkat ja majoituksen.

Teksti ja kuvat: Riikka Mantila