Turun ammatti-instituutin tarjoilijaopiskelijat vastaavat Nairobissa Suomen suurlähetystössä kahden diplomaatti-illallisen ja kesäjuhlien tarjoiluista ja kattauksista. Matka tarjoaa heille inspiraatiota ja ainutlaatuisia kokemuksia.

Helmikuun alussa kolme Turun ammatti-instituutin (TAI) tarjoilijaopiskelijaa, kolme Rasekon kokkiopiskelijaa sekä heidän opettajansa matkustavat Keniaan. Siellä heidän kohteenaan on Nairobi, jossa he vierailevat Suomen suurlähetystössä.

Mistään vapaa-ajan matkasta ei ole kyse, sillä opiskelijat vastaavat matkan aikana kahden diplomaatti-illallisen sekä puutarhajuhlien ruuista, cocktaileista ja tarjoiluista. Aikamoinen kokemus nuorille opiskelijoille, mutta se ei tunnu heitä itseään hermostuttavan.

- Ihan mahtavaa päästä mukaan, baarimestariksi Turun ammatti-instituutissa opiskeleva Melina Rintamäki kertoo.

Matkan teemana on Suomen rikas ruokakulttuuri

- Alkuruuat on pyydetty järvistä ja meristä, pääruuat metsästetty vaaroilta ja tuntureilta ja jälkiruuat ovat metsien ja peltojen antimia, Turun ammatti-instituutin lehtori Niina Vahtera kehuu.

Diplomaatti-illallisilla oppilaat tarjoilevat seitsemän ruokalajin menun, joka pitää sisällään muun muassa saaristolaisleipää, savumuikkuja ja vaaleaa kalaa. Jälkiruuista löytyy vadelmaa, ruusua ja mustikankukkia. Koristeena käytetään esimerkiksi käsin poimittuja varpuja.

- Perjantain puutarhajuhlissa tarjoillaan cocktailpaloja, joissa hyödynnetään samoja raaka-aineita kuin illallisilla, Vahtera sanoo.

Lissabonissa kahden Michelin-tähden ravintolan drinkki nimettiin "kiitokseksi"

Osan raaka-aineista opiskelijat ja ohjaajat kuljettavat matkalaukuissaan Suomesta paikan päälle. Jonkun verran he etsivät niitä myös kohdemaasta.

- Aikaisemmalla reissulla Thaimaassa ajoimme ties kuinka monta tuntia kaupunkia ympäri etsimässä juuriselleriä, Rasekon lehtori Tomi Aho muistelee naureskellen.

Monet tarjottavista tuotteista tulevat suomalaisilta sponsoreilta. Ahon mukaan yrityksiä on ollut helppo saada yhteistyöhön mukaan, sillä illallisilla niiden tuotteet saavat kansainvälistä näkyvyyttä.

Viime vuonna lissabonilaisen kahden Michelin-tähden ravintolan päällikkö ihastui Kyrö Malt -viskistä tehtyyn drinkkiin niin paljon, että se päätyi ravintolan juomalistalle cocktailina.

- Nimeksi tuli ”kiitos”, kiitoksena yhteistyöstä ja projektista, Vahtera iloitsee.

Opiskelijat tutustuvat paikallisiin oppilaitoksiin

Aikaisemmin opiskelijat ja opettajat ovat tehneet vastaavia matkoja muun muassa Reykjavikiin, Lissaboniin ja Bangkokiin. Nairobin jälkeen vuorossa on ensi syksynä Soul Etelä-Koreassa.

Tavallisesti opiskelijat jäävät samalta reissulta harjoittelujaksolle paikallisiin huippuravintoloihin. Nairobissa toimintaympäristö on kuitenkin sen verran haastava, että oppilaitoksien kansainvälisyydestä vastaavat toimijat päättivät, että tämä matka pitää sisällään vain suurlähetystöosion. Päätökseen vaikuttivat erityisesti turvallisuuteen liittyvät asiat.

Juhlien järjestämisen lisäksi opiskelijat pääsevät tutustumaan matkan aikana paikallisiin oppilaitoksiin. Lisäksi reissun alussa he käyvät ryhmäytymismatkalla safarilla.

Matka tarjoaa inspiraatiota ja ainutlaatuisia kokemuksia

Opiskelijat on valittu matkalle mukaan hakemuksen, motivaatiokirjeen sekä haastattelun avulla. Arviointikriteerejä ovat olleet muun muassa paineensietokyky sekä halu kehittyä ammatissa eteenpäin.

- Valinnat kohdistuvat aina huipputason opiskelijoihin, Vahtera kertoo.

Rasekossa kokiksi opiskeleva, juhlatila Nahkurin kellarissa yrittäjänä toimiva Arttu Parviainen on osallistunut aiemmin Lissaboniin ja Bangkokiin järjestettyihin reissuihin.

- Nämä ovat olleet mahtavia matkoja, joista olen saanut kokkina älyttömästi inspiraatiota. Samalla olen saanut uusia kontakteja sekä oppinut työskentelemään erilaisissa ympäristöissä, Parviainen kehuu.

TAIssa baarimestariksi opiskeleva ja Scandic Börsissä työskentelevä Melina Rintamäki on osallistunut aiemmin baarimestareiden SM-parikisoihin, joista hän on saanut hopeaa. Nairobiinkin hän halusi lähteä ehdottomasti mukaan.

- Ihan uskomatonta, että olen saanut TAIssa opiskellessa tällaisia kokemuksia. Olen kehittynyt vuoden aikana todella paljon.

Projekti rahoitetaan EU:n Erasmus+ -rahoituksella.

Kiinnostaako ravintola- ja catering-ala. Tutustu Turun ammatti-instituutin tarjontaan ja hae yhteishaussa tai jatkuvassa haussa.