Aikuisten tutkintoon valmentavassa TUVA-koulutuksessa opiskellaan suomen kieltä ja muita aineita. Moni TUVA-opiskelija jatkaa sieltä ammatillisiin opintoihin, niin myös Iranista Suomeen muuttanut Mahdie Olia. TUVA-koulutusta on tarjolla myös nuorille.

TUVA-koulutus korvasi viime syksynä kymppiluokan, lukioon valmentavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA).

Aikuisten tutkintoon valmentavassa TUVA-koulutuksessa opiskelee tällä hetkellä Turun ammatti-instituutin (TAI) Lemminkäisenkadun koulutalossa noin 90 opiskelijaa. Kyse on pääasiassa 20–50-vuotiaista maahanmuuttajataustaisista aikuisista, jotka haluavat parantaa kielitaitoaan ja miettiä, mitä he voisivat opiskella Suomessa. Mahdie Olia on eräs heistä.

Mahdie Olian tavoitteena on opiskella lähihoitajaksi

Olia muutti Iranista Suomeen vuoden 2020 lopussa. Iranissa Olia suoritti arkkitehtuurista kandidaatin tutkinnon. Suomessa hänellä on kuitenkin erilaiset urasuunnitelmat. 

- Haluaisin hakea opiskelemaan lähihoitajaksi. Myöhemmin tavoitteenani on varhaiskasvatusopettajan työ ja oma yritys, Olia kertoo.

Olia on opiskellut TUVA-koulutuksessa viime syksystä asti. Sitä ennen hän suoritti noin 180 päivää kestävän kotoutumiskoulutuksen, jossa hän opiskeli suomen kieltä ja tutustui suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.

Tavallisen koulupäivän aikana Olia opiskelee muun muassa suomen ja englannin kieltä, matematiikkaa ja digitaitoja.

Olia pääsee tutustumaan TUVAssa eri aloihin. Haastattelua seuranneena päivänä Olia ja muut sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneet TUVA-opiskelijat vierailivat Ruiskadun koulutalossa. 

TUVAssa opiskelijat voivat suorittaa myös erilaisia osaamiskorttikoulutuksia, joista on heille jatko-opinnoissa hyötyä. Niitä ovat esimerkiksi ensiapukoulutus, hygieniapassi, työturvallisuuskortti ja tulityökoulutus.

TUVAan kuuluu myös muutaman viikon mittainen työelämässä oppimisen jakso.

- Olen työssäoppimisjaksolla päiväkodissa, viisi–kuusi viikkoa, Olia kertoo.

Aikuisten TUVA on tilaisuus alanvaihtoon

Aikuisten TUVA-ryhmiä käynnistyy Lemminkäisenkadun koulutalossa monta kertaa vuodessa. Niitä on suunnittelemassa ja toteuttamassa Turun ammatti-instituutin tiimivastaava Vesa Impola.

Lemminkäisenkadulla opiskelevien TUVA-opiskelijoiden tavoitteena on yleensä ammatillinen koulutus.

- Monet opiskelijat vaihtavat Mahdien tavoin alaa Suomessa. He miettivät, millä Suomessa voisi tulla toimeen ja mikä voisi itseä kiinnostaa, Impola kertoo.

On toki niitäkin, jotka haluavat jatkaa arkkitehdiksi. Silloin opiskelijat päätyvät toista väylää pitkin korkeakouluvalmennukseen.

Impola pystyy samaistumaan aikuisiin alanvaihtajiin, sillä hän opiskeli nykyiseen ammattiinsa viisikymppisenä. Sitä ennen hän työskenteli ravintola-alalla.

- Siitä on saanut aikuiskoulutukseen hyvin perspektiiviä, Impola toteaa.

Kielitaidon puute asettaa opinnoille haasteita

Aikuisten TUVA-opiskelijoilla on monenlaisia taustoja. Myös kielitaidossa on eroja, sillä jotkut puhuvat esimerkiksi englantia sujuvasti ja toiset eivät osaa sitä ollenkaan. Suomen kielen osaamista testataan valintakokeilla ja haastattelulla, jotta kielitaito riittää TUVAssa opiskeluun.

Ukrainan sodan myötä tarve suomen kielen taidon madaltamiseen on kuitenkin kasvanut merkittävästi.

- Meillä alkaa nyt ukrainalaisille ryhmä, jossa kielivaatimuksena on vain muutaman suomenkielisen sanan osaaminen, Impola sanoo. Tästä seuraa omat haasteensa, kun opiskelijan kanssa pohditaan jatkosuunnitelmia TUVAn jälkeen.

Aikuisopiskelijat ovat Impolan mukaan kiitollisia oppijoita, kun he tuntevat pääsevänsä elämässään eteenpäin.

- Jos opiskelija on motivoitunut, TUVAsta saa hyvin eväitä jatkoon. Suunnitelma kirkastuu ja TUVAn kautta elämä helpottuu, Impola kehuu.

TUVA-koulutusta on tarjolla myös nuorille

Turussa TUVA-koulutusta tarjoavat TAIn lisäksi Turun iltalukio, Turun Kristillinen opisto ja Turun AKK. Opiskelijoita TUVAssa on kaikkiaan reilut 250.

TUVA-koulutusta on TAIssa tarjolla Lemminkäisenkadun lisäksi Aninkaisten koulutalossa. Siellä opiskelee lähinnä suomen kieltä puhuvia yhteishakuikäisiä nuoria. Niin sanotussa nuorten TUVAssa on opiskelijoita, jotka voivat suunnata ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen.

- Opiskelijat voivat korottaa lähes kaikkia peruskoulun arvosanojaan, ja tälläkin toimintakaudella korottajia on ollut kiitettävä määrä, TAIn koulutuspäällikkö Vesa-Pekka Mäkinen kertoo.

Yksi Aninkaisten koulutalon ryhmistä on suunnattu pelkästään maahanmuuttaneille nuorille. Toinen, niin sanottu TUVA-ura, on tarkoitettu ilman toisen asteen koulutusta oleville nuorille aikuisille, jotka haluavat vahvistusta koulutuspolulleen.

Turun iltalukion TUVA on tarkoitettu opiskelijoille, jotka suuntaavat peruskoulun jälkeen lukioon. Ryhmään otetaan lukuvuodeksi 2023–2024 kaikkiaan 20, iältään pääasiassa 16–18-vuotiasta nuorta.