Turun ammatti-instituutti (TAI) ja Vamia (Vaasan kaupunki) järjestävät yhteiset ensihoidon harjoituspäivät Porissa 25.-26.5. Harjoitukset osoittavat, että ensihoidon ja turvallisuuden opettaminen on Suomessa vahvalla pohjalla.

TAI järjestää Vamian kanssa ensihoidon yhteistoimintaharjoitukset. Paikalla on 35 TAIn ja seitsemän Vamian perustason ensihoidon opiskelijaa, joista osa toimii ensihoitotoiminnassa ja osa potilaina.

- Tämä on alueen oppilaitosten historiassa ensimmäinen kerta, kun kaksi toisen asteen oppilaitosta järjestää vastaavan yhteisharjoituksen. Yhteistyön avulla pystymme oppimaan toisiltamme ja vertailemaan toistemme toimintatapoja. Oppilaille ja opettajille tämä on myös loistava verkostoitumistapahtuma, TAIn ensihoidon opettaja Mikko Virtanen kertoo.

Ensihoidon harjoituksessa on ainutlaatuista sekin, että opiskelijat pääsevät harjoittelemaan hätätilanteita lähes aidonoloisissa olosuhteissa. Tapahtuma järjestetään Porissa Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella.

- Se on hieno ja ainutlaatuinen ympäristö, vähän kuin pieni kaupunki, jossa on yökerho, kauppa, sairaala, hotelli ja rautatie. Vastaavaa ei löydy eteläisestä Suomesta toista, Virtanen kehuu.

Torstaina ohjelmassa on rajavartiolaitoksen vierailu. Opiskelijat pääsevät tutustumaan muun muassa helikopteriin ja ensihoitokalustoon. Osa opiskelijoista saa myös meripelastushelikopteriin vinssauskoulutuksen ja pääsevät lentokierrokselle lähialueelle. Vierailun toteutumisen ehtona on, ettei samalle ajankohdalle osu päivystyshälytyksiä.

- Yhteistyön harjoittelu on tärkeää, sillä ensihoitajat työskentelevät hätätilanteissa muiden sidosryhmien, kuten pelastuslaitoksen, poliisin, sosiaalipäivystyksen, rajavartiolaitoksen, hoitolaitosten kanssa.

Perjantaina opiskelijat käyvät läpi rakennuspaloon ja liikenneonnettomuuteen liittyvät harjoitteet. Alussa harjoitushätäkeskus antaa tehtäväksi mennä paikalle antamaan hätätilanteessa vammautuneelle potilaalle ensihoitoa. Sen jälkeen potilas kuljetetaan paikalta päivystyssairaalaan. Näin opiskelijalle hahmottuu kokonaisvaltaisesti porrasteinen ensihoitojärjestelmä, hoitoketju ja alueelliset hoitoprotokollat.

- Vaikka itse sanonkin, Turussa on korkeatasoista perustason ensihoitajakoulutusta. Ensihoitoharjoituksesta saatavan medianäkyvyyden kautta ihmiset saavat tietoa, minkälaisia asioita ensihoitajat joutuvat työssään nykypäivänä tekemään ja mikä perustason ensihoitajan osaamistaso on, Virtanen kuvailee.

Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta osallistuu harjoitukseen myös kolme ensihoitajaa, jotka pääsevät harjoittelemaan opetusohjausta opiskelijoiden kanssa. Tämä on tärkeää, koska suuri määrä ensihoitajaopiskelijoita suorittaa pelastuslaitoksella vuosittain työharjoittelunsa. Toimintamalli tukee opetusohjaajaa sekä mahdollistaa ensihoitajan ohjauksen harjoituksen aikana. Pelastuslaitokselta paikalle saapuu myös yksi ensihoitoyksikkö, jonka opiskelijat saavat käyttöönsä harjoituksen ajaksi.

Harjoitus starttaa Turun ammatti-instituutin ja Vamian oppilaitosten yhteistyön laajamittaisemmin.

- Tavoitteena on monitasoinen yhteistyö, joka parantaa opintojen laatua sekä opiskelijoiden tuntemusta Suomen eri alueista, Turun ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Kalle Ojanen ja Vamian koulutuspäällikkö Toni Borén kertovat.

Harjoituksessa toteutetaan myös yhdessä Turun yliopiston hoitotieteen ja kasvatustieteiden laitosten kanssa tieteellistä tutkimusta liittyen opiskelumotivaation yhteyteen vuorokauden kestävään harjoitukseen. Tutkimuksessa tarkastellaan perustason ensihoitajaopiskelijoiden kuvauksia omista tavoitteistaan ja odotuksistaan suhteessa varsinaiseen opiskelumotivaatioon.