Kilpailutoiminta TAIssa

Kilpailutoiminta tarjoaa opiskelijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden näyttää osaamisensa alansa huippuna. Oman osaamisen kehittäminen saa uuden merkityksen ja samalla edistetään ammatillisen koulutuksen tasoa. Turun ammatti-instituutti osallistuu strategiansa mukaisesti kilpailutoimintaan. Toiminnalla tuetaan ammatillisen koulutuksen laatua sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden ammatillista kehitystä.

TAI:n kilpailutoiminta mahdollistaa kilpailemisen ammattitaidossa kansallisella ja kansainvälisellä tasolla:

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja

Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurin vuosittainen tapahtuma, jossa kilpaillaan suomenmestaruuksista noin 45 eri ammattialalla. Kilpailuun voivat osallistua samana vuonna 21 vuotta täyttäneet ja sitä nuoremmat ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat. Finalistit valitaan semifinaalien kautta. Turun ammatti-instituutista semifinaaleihin osallistuu vuosittain noin 80 opiskelijaa eri ammattialoilta. Finaaleissa kilpailee Turun ammatti-instituutista noin 15-20 nuorta.

Tapahtumassa on vuosittain yhteistyössä satoja yrityksiä, jotka ovat mukana mm. tehtävien suunnittelussa ja tuomaroinnissa. Taitajien myötä koulutusten yritysyhteistyö on erittäin tiivistä ja työelämälähtöistä. Turun ammatti-instituutin rooli yhteistyössä on ollut merkittävä. Valtakunnallinen Taitaja-tapahtuma on järjestetty Turussa 2005 sekä 2015.

Vuonna 2023 tapahtuma järjestetään Espoossa 8.-11.5.2023.

EuroSkills

Ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailu EuroSkills järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailulajeja on yli 50. Kilpailuun valikoidutaan ammatillisen koulutuksen valmennuksen kautta, johon mukaan voivat hakea kaikki kiinnostuneet. Kilpailuun voivat osallistua ammattiin opiskelevat tai jo valmistuneet 18-25 vuotiaat opiskelijat. EuroSkills kilpailuissa on useasti nähty myös Turun ammatti-instituutissa perusopetuksensa saaneita nuoria.

WorldSkills Competition (WSC)

Kansainvälinen ammattitaitokilpailu, jossa ratkotaan ammattitaidon maailmanmestaruuksia noin 40 lajissa joka toinen vuosi. Suomesta mukana ovat valmennuksen kautta parhaiten menestyneet opiskelijat. Valmennukseen valikoidutaan Taitaja-kilpailuista, suoraan oppilaitoksista tai yritysten kautta. Suurimmaksi osaksi kilpailijat ovat alle 23-vuotiaita. WSC kilpailuihin on osallistunut lukuisia Turun ammatti-instituutissa perusopetuksensa saaneita nuoria.

Taitaja9

Taitaja9 on peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tarkoitettu leikkimielinen kädentaitokilpailu, jossa kilpaillaan arkielämän kädentaitoja vaativissa tehtävissä. Kilpailun tarkoituksena on herättää peruskoululaisten kiinnostus ammattialoihin työssä vaadittavien kädentaitojen kautta. Samalla tiivistetään yhteistyötä peruskoulujen, ammatillisen koulutuksen ja yritysten välillä. Vuosittainen finaali järjestetään Taitaja-kilpailun yhteydessä. Finaaliin karsiudutaan valtakunnallisesti paikallis- ja aluekilpailuissa. Turun ammatti-instituutti on johtavia paikalliskilpailujen järjestäjiä. Joka vuosi noin 100 alueen peruskoulun joukkuetta kisailee pääsystä aluekilpailuihin. Valtakunnallinen finaali on järjestetty Turussa kaksi kertaa.