WorldSkills-kilpailussa kisaavat ammatillisen koulutuksen parhaat ympäri maailmaa. Parasta kilpailussa on yhteisöllisyys ja oman ammattitaidon kehittäminen. Kilpailut tuovat myös lisää näkyvyyttä ja arvostusta eri kilpailulajeille.

Suomen WorldSkills-kisaajien ja eksperttien kaksipäiväinen maajoukkueleiri järjestettiin maaliskuun puolivälissä Turussa S/S Borella. Leirin aikana kilpailijat ja ekspertit tutustuivat toisiinsa ja saivat lisätietoa syksyllä Lyonissa järjestettävistä kilpailuista. Samalla kuultiin muun muassa ranskalaisesta ruoka-, juoma- ja tapakulttuurista.

Mukana leirillä olivat TAIsta myös ravitsemusalan esihenkilöksi opiskeleva Melina Rintamäki (kilpailulajina Restaurant Service) sekä kokin ammattitutkintoon opiskeleva Jasper Juutinen (Cooking). Molemmat ovat kokeneita kisaajia.

- Aikaisemmin olen osallistunut Taitajiin, pari-SM:hin ja Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, mistä tuli sitten kultaa, Rintamäki sanoo.

- Olen osallistunut mestarikoulukisoihin, pari-SM:iin, Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, Nuori kokki -kisoihin ja Taitajiin, Juutinen täydentää.

Rintamäen ja Juutisen mielestä ammatillisen koulutuksen kisoissa on parasta yhteisöllisyys ja oman ammattitaidon kehittäminen.

- WorldSkillseissä on parasta ehkä se, että siellä on eri maita mukana ja näemme omissa lajeissamme muista maista tulevien toimintatapoja ja kulttuuria, Rintamäki kertoo.

Rintamäen ja Juutisen lisäksi WorldSkillseihin lähtevät kilpailijoista Julia Lundell (Fashion Technology) sekä Julia Mäki ja Eeli Pulkkinen (Industry 4.0).

WorldSkills-kilpailuissa syntyy kontakteja ympäri maailmaa

Kilpailuihin lähtee mukaan joukko eksperttejä, jotka toimivat kilpailijoiden valmentajina ja asiantuntijoina/tuomareina. Heidän joukossaan ovat Cooking-lajin ekspertti Riikka Mantila ja Industry 4.0 -lajin ekspertti Juha Ahanen.

Mantila on työskennellyt viiden vuoden ajan huippuosaajana toimimisen tutkinnon osan opettajana. Siihen kuuluu myös kilpailutoiminta, joten Skills-toiminta on hänelle entuudestaan tuttu asia.

WorldSkillsissä Mantila toimii Juutisen eksperttinä.

- Uskon että tässä pisteytysjärjestelmässä tarvitaan robottimaista työskentelyä, ja Jasperille on hyvin luontaista toimintaohjeiden noudattaminen. Sen lisäksi hänellä on silmää kauneudelle eli hän osaa tehdä kaunista, herkkää ja hyvänmakuista, Mantila kehuu suojattiaan.

Ahasen laji Industrial 4.0 on parikilpailu, joka pitää sisällään tuotteen valmistusprosessin lähetyshetkeen asti.

- Mekaanista asennusta on hiukan, mutta kaikki tapahtuu ohjelmistopuolella. Myös tietoverkot tulevat mukaan, samoin tietoturva, Ahanen kuvailee.

Ahanen toimii Julia Mäen ja Eeli Pulkkisen eksperttinä.

- Just parin kanssa oltiin Euroopan-mestaruuskilpailuissa, joissa tulimme kolmanneksi, Ahanen kertoo.

Mantila pitää WorldSkills-kisoja erinomaisena asiana, sillä se lisää alan näkyvyyttä ja arvostusta.

- Samalla opiskelijoiden, ohjaajien, lajipäällikköjen, eksperttien ja valmentajien osaaminen ja verkostot lisääntyvät, ja saamme kontakteja ympäri maailmaa. Kilpailu tuo myös piristystä omaan työhön, minkä lisäksi se haastaa arvioimaan omia toimintatapoja, Mantila kehuu.

Mantilan ja Ahasen lisäksi kisoihin lähtee eksperttinä mukaan Petri Hörkkö (Hotel Reception).

WorldSkillsiin osallistuu 1 500 kilpailijaa ja 1 400 eksperttiä 65 eri maasta. Kilpailulajeja on kaikkiaan 59, joiden ohessa on kolme näytöslajia. Tapahtumaan odotetaan noin 250 000 kävijää.